Vojvodina sufinansira pokrajinskim poljoprivrednicima proizvodnju i preradu voća i povrća
| Izvor: Tanjug

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vuk Radević danas je uručio ugovore poljoprivrednicima koji su prošli na konkursu za sufinansiranje investicija za preradu voća, grožđa i povrća.

Radi se o dodeli bespovratnih sredstava za nabavku nove opreme za sušenje, zamrzavanje, blanširanje, pasterizaciju, sterilizaciju, prijem, preradu, punjenje i pakovanje proizvoda od voća, grožđa i povrća.

Pokrajinski sekretar Vuk Radojević rekao je novinarima da je konkurs namenjen fizičkim licima koja imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo na teritoriji AP Vojvodine i da je za realizaciju Konkursa izdvojeno 15 miliona dinara.

– Do sada je po ovom konkursu potpisano šest ugovora ukupne vrednosti 6,2 miliona dinara, a danas su potpisana još tri ugovora čija ukupna vrednost investicije iznosi 6,5 miliona dinara, od čega je Pokrajinska vlada obezbedila 2,7 miliona odnosno 41,5% – rekao je Radojević.

Radojević je uručio i ugovore o dodeli sredstava za Konkurs za sufinansiranje investicija u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji AP Vojvodine. On je pojasnio da se radi o dodeli besplatnih sredstava za opremanje hladnjača, sušara, za nabavku opreme za pripremu, pranje, poliranje, čišćenje, sortiranje i pakovanje voća, grožđa i povrća i preradu uljarica.

– Konkurs je realizovan u proleće i u jesen ove godine. U prolećnom ciklusu su realizovane investicije u vrednosti od 34,2 miliona dinara, dok su u jesenjem ciklusu planirana sredstva u iznosu od 14 miliona dinara – rekao je Radojević.

Prema njegovim rečima, u jesenjem ciklusu od ukupno 18 ugovora, 16 se odnosi na nabavku opreme za hladnjače i njihova vrednost je 31 milion dinara, dok je danas potpisano 11 ugovora čija ukupna vrednost investicije iznosi 42 miliona dinara od čega je iz pokrajinskog budžeta obezbeđeno 14 miliona ili 33%.

Od tih 11 ugovora sedam se odnosi na nabavku opreme za hladnjače, dva ugovora se odnose na opremu za pranje, poliranje, čišćenje, sortiranje i pakovanje voća, grožđa i povrća, dok se dva ugovora odnose na opremanje sušara za industrijsko, začinsko i lekovito bilje.