VUJOVIĆ: Nemci zainteresovani da ulažu u EPS
| Izvor: eKapija

Dušan Vujović Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je sinoć da su Nemci zainteresovani da ulažu u EPS i dodao da bi to javno preduzeće trebalo da bude bolje organizovano.

– Imali smo pre nekoliko dana savetovanje sa nemačkim privrednicima koji su zainteresovani da ulažu u EPS i da izvozom struje pokrivaju svoje investicije – rekao je Vujović na skupštinskom odboru za finansije prilikom predstavljanja rebalansa budžeta za 2014.

EPS je, kako kaže, dobro preduzeće, koje je na pozitivnoj nuli, ima kvalitetan kadar i uspešno posluje, ali bi moglo da bude efikasnije.

– Oni nekako dolaze do pozitivne nule, ali su sa stanovišta oportunitetnog troška veliki teret za Srbiju. EPS bi mogao da bude i efikasnija firma – rekao je Vujović.

To preduzeće bi, kako kaže, umesto 14 organizacionih jedinica moglo da radi i sa tri, a umesto sa 600 direktora, dovoljno je da ih ima i 100.

– EPS troši ogromne resurse, a propušta se mogućnost da bude bolje organizovan – istakao je ministar.

Vujović je rekao da će, prilikom planiranja budžeta za 2015. godinu, u mere štednje biti uključena i javna preduzeća, bilo kroz reorganizaciju menadžmenta, bilo kroz drugačije restrukturiranje.

– Moramo mere da proširimo i na javna preduzeća. To zahteva napor, ali moramo sve to da imamo u vidu kad budemo razgovarali sa MMF-om o tome kakav budžet želimo za 2015 – rekao je Vujović.
baner1
On je naveo da su javna preduzeća veliki problem za državnu kasu, jer imaju značajan broj i iznos aktiviranih garancija, a to, kako kaže, doprinosi povećanju učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu.

– Udeo javnog duga u BDP-u je veći i zbog garancija, kredita i indirektnih troškova, a to se odnosi i na „Srbijagas“, ali i druga preduzeća. Problem prave i banke koje su otišle u stečaj. To mora da se zaustavi – rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, u planu je čitav niz mera vezano za javna preduzeća. Neke će, kako kaže, obuhvatiti i rešavanje pitanja „Železare Smederevo“, i hemijskog kompleksa.

Cilj je, kaže on, da javna preduzeća prestanu da budu „pritisak na budžet“.

Vujović je izjavio da je rebalans budžeta za 2014. o kojem će poslanici sutra raspravljati, samo prvi korak, a većina mera za smanjivanje deficita će biti sadržana u budžetu za 2015.

– Plan je da se deficit u naredne tri godine smanji sa 2,5 mlrd EUR, na oko milijardu, što je održivo – rekao je ministar i dodao da očekuje da će vlada u tome imati podršku MMF-a.

Vujović je podsetio da je plan da se u naredne tri godine fiskalna konsolidacija oslanja na četiri stuba: smanjivanje rashoda, smanjivanje subvencija, rešavanje problema preduzeća u restrukturiranju i reformi javnih preduzeća.