VULIN: Isplatiti odgovarajuće naknade za rad za praznike
| Izvor: RTS

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je upozorio poslodavce da ne izbegavaju zakon i da radnicima isplate odgovarajuće nadoknade za rad na praznik, navodeći da je inspekcija podnela više od 20 krivičnih prijava protiv nesavesnih poslodavaca tokom uskršnjih praznika.

Aleksandar Vulin je u izjavi Tanjugu rekao da je za vreme vaskršnjih praznika inspekcija rada proverila da li su odgovarajući doprinosi uplaćivani radnicima, da li su prijavljeni radnici, kao i da li im je isplaćen rad za praznike.

Prema njegovim rečima, kontrolisano je 236 poslodavaca kod kojih je zaposleno 2.074 radnika.

– Kod 134 radnika otkrili smo da nisu uopšte prijavljeni, a nažalost, ne mali broj radnika nije dobio odgovarajuću nadoknadu za rad na praznike. Zbog toga smo podneli više od 20 krivičnih prijava i značajan broj prekršajnih prijava, pokrenuli smo sve postupke koji su u našoj nadležnosti, kako bi se nesavesni poslodavci kaznili za propuštanje da se pridržavaju zakona – istakao je Vulin.

Ministar je još jednom upozorio poslodavce da će se u junu proveriti ko je sve radio za 1. maj, za praznike i da li su odgovarajuće nadoknade isplaćene radnicima koji su radili za praznike.

– Nemojte pokušavati da izbegnete zakon, država će biti tu da proveri kako se ponašate i šta radite i vodite li računa o vašim radnicima, od njih živi država, ali živite i vi – poručio je Vulin.