„Weltex“ otvorio novi pogon za proizvodnju tekstila u Čačku
| Izvor: Tanjug

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je prilikom otvaranja pogona kompanije „Weltex“ u Čačku, koja se bavi proizvodnjom tekstila i namerava da pored 180 zaposli još 50 radnika – ponos Srbije i model za prosperitet u budućnosti.
– Ovakve firme treba da budu model za prosperitet i budućnost Srbije. Vlasnici su živeli i radili u inostranstvu i odlučili da se vrate u našu zemlju gde su uložili deo zarađenih sredstava u posao koji nikada nisu radili – naveo je ministar.

Sertić je izrazio zadovoljstvo, jer firma „Weltex“ svoj proizvodni program izvozi u Austriju i Nemačku i sarađuje sa najboljim kompanijama u tim zemljama.

On je rekao da se proizvodnja odvija na najsavremenijim mašinama, a zahvaljujući kvalitetu proizvoda, ona zadovoljava izbirljivo tržište zapadne Evrope.
baner1
Sertić je ponovio da su ovakve firme primer i na njima treba da se zasniva budućnost Srbije, tj. kako treba da se ostvaruju vizije i ideje i u kom pravcu treba mladi da krenu.

Direktor kompanije „Weltex“ Goran Marković, kaže da „Welteks“ ima godišnji izvoz 4,2 mil EUR.

– Otvorili smo novi proizvodni pogon površine 2.200 kvadratnih metara, instalirali novu opremu. Želeli smo da pokažemo javnosti da tekstil u Srbiji ima perspektivu, a domaća pamet i privrednici mogu da rade uspešno na zdravim nogama. Zbog toga ne treba da prioriteti budu strani investitori – kazao je on Tanjugu.

Osnovna delatnost kompanije je proizvodnja odevnih predmeta iz oblasti „trahten mode“ (modni trend zasnovan na nacionalnoj nošnji Nemaca i Austrijanaca).

Inače, proizvodnja ove fabrike se obavljala u pogonima kooperanata sve do 2011. godine, kada su vlasnici sopstvenim sredstvima kupili parcelu od 40 ari i objekat od 900 kvadratnih metara, pokrenuli proizvodnju, zaposlili 25 radnika i ostvarili prihod od oko 3.000.000 EUR. Sada „Weltex“ broji 180 radnika, a nakon otvaranja pogona uhlebljenje će naći još 50.