„Weltex“ uskoro otvara tekstilni pogon u Sonti kod Apatina
| Izvor: Ozonpress

Za sedam godina rada konfekcija „Weltex“ iz čačanskog naselja Ljubić nije prodala nijednu haljinu u Srbiji jer se, od prvog dana, kompletna proizvodnja izvozi u Austriju i Nemačku. Reč je o odeći namenjenoj srednjem sloju, skrojenoj po trahten modi, kako se danas naziva stil inspirisan narodnom nošnjom, piše „Politika“.

– Mesečni prosek je oko 10.000 jedinica novih proizvoda, među kojima su najzastupljenije ženske haljine i bluze, ali izrađujemo i mušku i dečju konfekciju. Ne radi se o doradnim poslovima već o proizvodu koji je kompletno naš, od početne skice na papiru i dizajna do isporuke sopstvenim kamionom na željenu adresu u Nemačkoj ili Austriji – kaže Goran Marković, tehnički direktor „Weltex“-a.

Kako kaže Marković, sve ovo je postignuto od 2007. godine i sada fabrika ima 2.200 m2 novog prostora, savremenu opremu i 170 zaposlenih, a namera je da se uskoro zaposli još 50 radnika.
baner1
On navodi da je četiri petine proizvodnje ženska konfekcija, pri čemu je prodajna cena haljina od 150 do 500 EUR, dodajući da fabrika ima plan da se posveti i izradi odeće namenjene visokom sloju.

– Ovim dokazujemo da prerada tekstila ima budućnost u Srbiji, ali ne na način koji se odomaćio osamdesetih prošlog veka, već na novim osnovama – ocenjuje Marković.

Preduzeće „Weltex“ su 12. decembra 2007. godine osnovali Ivan Savić i njegova supruga Snežana, a broj zaposlenih i obim posla stalno su uvećavani, uz proširenje asortimana i podizanje kvaliteta.
„Weltex“ je prošle godine kupio i pogon u Sonti kod Apatina, gde će uskoro pokrenuti proizvodnju, piše „Politika“.