Yazaki u fabriku u Šapcu ulaže 25,1 mil EUR – Posao za 1.700 ljudi
| Izvor: eKapija

Državni sekretar Dragan Stevanović, u ime Vlade Republike Srbije, potpisao je danas ugovor o ulaganju sa direktorom japanske kompanije Yazaki Klausom Patrikom Notbrukom (Claus Patrick Nottbrock), koja će investirati 25,1 mil EUR i u prvoj fazi zaposliti 1.700 radnika u Šapcu. Kompanija će u tom gradu proizvoditi kablovske setove za kamione kompanije Daimler.
Stevanović je tom prilikom izjavio da je Vlada Republike Srbije uspela da obezbedi uslove da kompanija Yazaki dođe u Srbiju, investira u nju i obezbedi posao za 1.700 naših građana, na šta građani Šapca i Mačve čekaju punih 11 godina, od kako ta kompanija pokazuje zainteresovanost za investiranje u našu zemlju.

– Ponosan sam što je Srbija prepoznata kao politički i ekonomski stabilna zemlja, u kojoj smo, zahvaljujući uspešnim reformama koje sprovodi, u ovoj godini imali priliv od skoro 2 mlrd EUR stranih direktnih investicija – rekao je državni sekretar i zahvalio se direktoru kompanije Yazaki na odluci da svoje poslovanje prošire u Srbiji.

Kompanija Yazaki je globalna kompanija sa sedištem u Japanu, prvenstveno angažovana u industriji automobilskih komponenti. Najveći deo proizvodnog programa odnosi se na elektronske komponente koje se ugrađuju u automobile i sisteme za prenos električne energije.

Imaju proizvodne pogone u 44 zemalja sveta i 444 proizvodnih i drugih lokacija, sa blizu 280.000 zaposlenih na globalnom nivou. Yazaki Europe upravlja sa 33.000 zaposlenih u 21 zemlji i sa 18 proizvodnih pogona i pet istraživačko-naučnih centara. Kompanija ima više proizvodnih pogona u Bugarskoj i Rumuniji, gde zapošljavaju oko 7.000 radnika po zemlji, a samo u 2014. godini ta kompanija je ostvarila prihod od 13,8 mlrd USD.