Yumco dogovorio poslove za čitavu 2017. – Najveći poslovi za vojsku i policiju
| Izvor: Jugmedia

Povećani obim posla u kompaniji Yumco iz Vranja, kroz ugovorene poslove za celu 2017. godinu otvoriće mogućnost novog zapošljavanja ali i uvećanje zarada u ovoj kompaniji. Trend pozitivnog poslovanja iz prethodne godine, nastavljen je i u 2016, a najveći poslovi usmereni su za srpsku vojsku i policiju

Prema rečima generalnog direktora uspeh kompanije ogleda se između ostalog i u vraćanju poslova iz 2000. godine za Nemačku i Poljsku vojsku, zatim ugovorom za proizvodnju tkanine od milion metara za nemačku firmu Fiers Texem, a povećan je i izvoz za englesko tržište od 15%.

Socijalni program za 315 radnika sa uvećanjem obima posla otvara mogućnost novog zapošljavanja

– Mi ćemo u sledećoj godini imati prostora da zbog velikog obima posla primimo određeni broj mladih ljudi u proizvodnji neophodnih za proces proizvodnje – rekao je Branislav Trajković, generalni direktor kompanije.

Od 1.200 radnika, u proizvodnom pogonu Yumco radi oko 880 radnika čija je prosečna zarada od 20.000 do 23.000 dinara koja se redovno isplaćuje svakog 25. u mesecu, tvrdi Miodrag Galić, predsednik sindikata Yumco spas. U narednoj godini planirana su dva povećanja ličnih dohodaka za radnike

– Jedno je već u januaru, a očekuje se da krajem aprila imamo još jedno povećanje. To sada zavisi od naše proizvodnje i zalaganje radnika – navodi Galić.

foto: alexandre zveiger/shutterstock.com Yumco već ima i ugovorene poslove za 2018. godinu što će otvoriti potrebu i za angažovanjem kooperanta kako se velike proizvodne trake ne bi zaustavljale zbog serije koja broji manje od stotinu proizvoda.

– Ti kooperanti mogu biti iz grada, a mogu biti i neke firme formirane u okviru ovog holdinga, da zakupe prostor kao nova preduzeća. Daćemo šansu onima koji žele da rade samostalno da nam budu partneri i da rade – pojašnjava Popović.

Firma planira da oko 40.000 metara kvadratnih prostora da pod zakup kako bi se i na taj način ostvario prihod ali budući da se većinski deo nalazi u državnom vlasništvu, pregovori i odlučivanje sa potencijalnim zakupcima se vrše na nivou države. Za 15.000 metara kvadratnih već su zainteresovani Turci, a postoje realne indicija da će se takav dogovor uskoro realizovati.