„Yumco“ isporučuje 10.000 jakni i pantalona britanskoj firmi „Flexitog“ – Vrednost ugovora milion i po funti
Izvor: RTS

Vranjska tekstilna kompanija „Yumco“ sklopila je sa engleskom firmom „Flexitog“ ugovor o isporuci 10.000 jakni i pantalona, specijalno namenjenih za rad u uslovima ekstremno niskih temperatura. Vrednost ugovora je milion i po funti, a u sklapanju posla pomogla je Ambasada Srbije u Velikoj Britaniji.

Engleska kompanija je bila zadovoljna kvalitetom i načinom izrade probnog uzorka odela za ekstremno hladno vreme, pa je u septembru počela proizvodnja. Isporučeno je 600 jakni, još 1.000 je spremno, a do sredine februara u pogonima „Yumca“ sašiće se i oko 6.000 pantalona.

Povećanje izvoza utiče na bilans kompanije, ali i na privlačenje novih investitora. Komercijalni direktor „Yumca“ Dragana Nastić smatra da je ugovor sa „Flexitogom“ dobra preporuka za vranjsku kompaniju.

– Ta kompanija ima visoke zahteve povodom kvaliteta izrade i kvaliteta materijala koji se ugrađuju – kaže Nastićeva.

Engleska kompanija odela isporučuje severnoameričkom tržištu. „Yumcu“ je u ugovaranju izvoza pomogla Ambasada Srbije u Velikoj Britaniji.

Generalni direktor kompanije iz Vranja Goran Đorđević ističe da je u kontakt sa „Flexitogom“ stupljeno zahvaljujući ambasadoru Pribićeviću i ostalima iz ambasade.

– Ambasada Republike Srbije u Londonu je pravi primer kako naša diplomatska predstavništva treba da se bore za privredne interese domaćih proizvođača – kaže Đorđević.

„Yumco“ nije jedina firma kojoj ambasada u Londonu pomaže u sklapanju novih ugovora. Ambasador Ognjen Pribićević kaže da su u kontaktu i sa britanskim proizvođačem česama i multinacionalnom kompanijom koja se bavi rasvetom.

– Naš prioritet je povećanje obima trgovinske razmene između Velike Britanije i Srbije i dovođenje stranih, britanskih i svih drugih partnera koji se mogu naći u Londonu – a u Londonu možete naći praktično ceo svet – u Srbiju – kaže Pribićević.

Osnovni materijali za jakne i pantalone stigli su iz Engleske, od dobavljača kompanije „Flexitog“.

„Yumco“ ima potpuno zaokružen proces proizvodnje i kapacitete da proizvodi i te vrste materijala, panamu i koflin.

Tehnički direktor finalne proizvodnje Nebojša Kostić kaže da „Yumco“ u daljoj saradnji, u interesu posla, može da proizvodi i tkaninu i postave u svojim pogonima.

– Tako bi preuzeli ceo posao, da to ne bude više lon posao, što je isplativije za „Yumco“ i za „Flexitog“, ne bi imao on svoje gubitke, a ni mi ne bismo imali svoje gubitke oko čekanja – kaže Kostić.

„Yumco“ ima ugovorene poslove do kraja 2016. godine. Pored kompleta za britansku kompaniju, rade i uniforme za vojske Srbije, Finske i Poljske, a očekuju i novi ugovor sa MUP-om.