„Yura“ do 2020. neće moći da otpušta u Leskovcu – U 2016. posao dobija 700 novih radnika
| Izvor: Jugmedia

Narednih 5 godina „Yura“ neće smeti da smanji broj zaposlenih na neodređeno vreme u postojećim kapacitetima u Leskovcu, gde ih je trenutno 1.515, ali će i morati da zaposli 700 novih u narednih godinu dana, saopšteno je na današnjem Gradskom veću.

Ovo su najvažnije obaveze iz ugovora o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini neposrednom pogodbom bez plaćanja naknade. Reč je o imovini nekadašnjeg „Jugekspresa“ koju je kupio grad Leskovac kako bi na toj lokaciji „Yura“ podigla novi proizvodni pogon.

Gradonačelnik Goran Cvetanović je istakao da su pregovori sa predstavnicima kompanije bili teški ali da se lokalna samouprava izborila da sačuva radnike koji već rade, jer „Yuri“ ističu petogodišnje obaveze prema SIEPA-i koja je subvencionisala ova radna mesta sa po 7.000 EUR.

– Moram da kažem da smo rodonačelnici novog oblika privatno-javnog partnerstva kojim je sagledan i interes samog grada a ne isključivo stranog investitora. Bilo je jako teško, ali uspeli smo da se izborimo za naše sugrađane od kojih većina teško egzistira, često bez stabilnog radnog angažovanja. Ovaj posao je i odgovor opoziciji koja često, zarad jeftinih političkih poena, kritikuje vlast da se ne bavi realnim problemima – kazao je Cvetanović.

Grad Leskovac je imovinu „Jugekspresa“ kupio za 40 miliona dinara. Od ukupno 7,9 hektara „Yuri“ će biti ustupljeno 3,9 hektara zemljišta.