„Yura“ u 2016. otvara novu fabriku u Leskovcu – Posao za još 1.000 radnika
| Izvor: Jugmedia

Južnokorejska „Yura“ sagradiće dogodine još jednu fabriku u Leskovcu u kojoj će posao dobiti više od 1.000 radnika, potvrđeno je u toj kompaniji. Investicija je vredna nekoliko miliona evra.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović izjavio je u petak, 11. decembra 2015. godine, na zajedničkoj konferenciji sa generalnim direktorom kompanije „Yura“ u Srbiji Čoi Nam Jinom, da će 2016. godina početi gradnjom nove fabrike preko puta postojeće, na bivšem zemljištu propalog preduzeća „Jugekspres“ koje je grad kupio na licitaciji za potrebe investitora.

– U početku će posao dobiti 700, a kasnije više od 1.000 novih radnika. Trenutno se radi elaborat o besplatnom otuđenju zemljišta u korist „Yure“, koja je zahvaljujući tome odlučila da ostane u našem gradu. U Leskovcu se gradi novi pogon i zapošljavaju radnici i pored činjenice da su izostale subvencije od SIEPE koje je ova kompanija tražila da bi širila proizvodnju – kazao je Cvetanović.
baner1
„Yura“ je, dodao je, dala bankarske garancije da će u Leskovcu izgraditi novu fabriku i pored već postojećih 1.600, zaposliti nove radnike i da u narednih pet godina nijedan od tih radnika neće ostati bez posla.

– Pored 1.000 novih radnih mesta, od „Yure“ očekujemo u 2016. godini 24 miliona dinara prihoda na osnovu poreza na zarade novozaposlenih radnika. Na taj način grad će jedno zemljište, koje godinama stoji neiskorišćeno i u korovu, pretvoriti u najveću investiciju koja će se višestruko isplatiti – ocenio je gradonačelnik i dodao da će Južnokorejci nastaviti zapošljavanje i posle 2018. godine, „ako to bude u skladu sa poslovnom politikom i rezultatima poslovanja ove kampanije, kako u Leskovcu tako i u Srbiji“.

Čoi Nam Jin je kazao da ceni podršku gradonačelnika i grada, koji su omogućili širenje proizvodnje.

– Nastavićemo ovaj posao u Srbiji, poštujući srpske zakone i propise. Naši planovi su da napravimo još jednu fabriku i uposlimo nove ljude. Nastavićemo saradnju i ona će nam značiti u pripremanju nove fabrike. Trudićemo se da održimo dobre kontakte sa gradom i zbog toga verujemo da će i naš novi posao uspeti u ovom gradu – istakao je Jin.

Grad Leskovac kupio je, inače, 7,9 hektara zemljišta, od kojih će 3,9 hektara ustupiti „Yuri“ koja je ranije od SIEPA dobila po 7.000 EUR za zapošljavanje prvih 1.500 radnika.