Za Ameriku 50 tona robe svake nedelje
| Izvor: Novosti

Srpskim limenim pticama, posle četvrt veka, ponovo su, kako ekonomisti smatraju, otvorena rajska vrata. Let za Njujork, osim za putnike, od velikog je značaja i za kargo saobraćaj koji će olakšati plasman domaće robe na američko tržište.
Beogradski aerodrom je glavna tačka jugoistočne i centralne Evrope za razvoj robnog avio-saobraćaja.

Osim geografskog položaja, odlična je i pozicija aerodroma kada je u pitanju vremenska zona, jer roba može da se transportuje preko noći u drugi deo sveta, gde stiže istog dana, ujutru, na primer u Ameriku. A „erbas 330“ ima kapacitet od četiri avio-palete, odnosno mogućnost prevoza oko 10 tona robe po letu.

Prema rečima Zorana Ilića, pomoćnika ministra za vazdušni saobraćaj, direktnim letovima prema SAD biće omogućen prevoz 50 tona robe na nedeljnom nivou za potrebe privrede Republike Srbije, na najefikasniji način.

– Ova vrsta prevoza robe predstavlja značajnu podršku izvoznim potencijalima zemlje – kaže Ilić. – Beogradski aerodrom već je poprimio ulogu jednog od najznačajnijih u regionu, kako u putničkom tako i u robnom saobraćaju. I on je jedini u okruženju sa trendom rasta. Očekuje se da tokom ove godine bude prevezeno oko 15.000 tona robe, što je za 15% više nego lane.

Ilić dodaje da spremno očekuju povećanje robnog prometa i da se u ovom trenutku koristi svega trećina raspoloživih robno-carinskih kapaciteta na aerodromu „Nikola Tesla“.

To potvrđuju i u beogradskoj vazdušnoj luci.

– Spremno smo dočekali uspostvaljanje direktnih prekookeanskih letova avio-kompanije „Air Serbia“ za Njujork. Otkako su uspostavljeni, na gotovo svim zabeležen je i promet robe – ističu na aerodromu.

– Na šest do sada obavljenih letova prevezeno je ukupno 16.293 kilograma robe, odnosno prosečno 3.258 kilograma po letu. Pretpostavka je da će uspostavljanjem direktnih letova za SAD doći do povećanja prometa robe, naročito ukoliko dođe do preuzimanja na prevoz pošiljki koje se trenutno preko drugih aerodroma transportuju ka Njujorku. Ipak, strategija daljeg razvoja robnog saobraćaja na letovima za Ameriku u nadležnosti je avio-kompanije „Air Serbia“.

Nadležni za avio-saobraćaj u Srbiji veruju da bi Beograd mogao da postane stožer kargo saobraćaja u regionu. Pretpostavka je da bi aerodrom „Nikola Tesla“ mogao da postane centar regionalnog robnog transporta.

– U poslednjih nekoliko godina beležimo stalno povećanje prometa robe koju ostvaruju sve avio-kompanije koje saobraćaju sa beogradskog aerodroma – poručuju iz vazdušne luke.

– Povećanje prometa robe u prethodne tri godine iznosilo je prosečno 27% godišnje. Ova tendencija nastavljena je i ove godine. Za nepunih šest meseci, prevezeno je oko 7.000 tona robe, što je uvećanje od 26%.

U PKS očekuju da će uvođenjem kargo linije proizvodi poput organske hrane, mineralne vode, tekstila lakše naći put ka američkom tržištu. Roba koja ima najviše potencijala dolazi iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, metalske industrije, prerađivačke industrije, građevinarstva, IT, vojne industrije.

Bez carine

Srbija je od polovine 2015. ponovo u statusu povlašćene nacije u trgovini sa SAD i može bez carine da izvozi u tu zemlju oko 5.000 proizvoda. I taj povlašćeni status važiće do kraja 2017. godine.

Lakši izvoz

Srbija je lane u SAD izvezla robu vrednu oko 150 mil EUR. Čak 57% ukupnog srpskog izvoza u SAD čine automobili, a preko „grane“ ide i lovačko i sportsko oružje, municija, pištolji i revolveri. Amerikanci kupuju i srpske maline, a vole i našu rakiju. SAD su na 15. mestu naših najvećih izvoznih destinacija.