Za devet meseci 2016. izvezeno nameštaja za 299 mil USD – Raste i uvoz, najviše robe stiže iz Kine

Za devet meseci 2016. izvezeno nameštaja za 299 mil USD – Raste i uvoz, najviše robe stiže iz Kine
| Izvor: Novosti
Industrija nameštaja Srbije od početka godine pokazuje znake oporavka, posebno u razmeni sa svetom. Za petinu smo povećali izvoz nameštaja, u odnosu na prethodnu godinu, a što je najvažnije u svet ne šaljemo samo sirovine neophodne za proizvodnju nameštaja, već sve više i finalne proizvode. Ove godine za devet meseci izvezli smo nameštaja za 299 mil USD, a uvezli za 117 mil USD.

Naš nameštaj, sudeći po vrednosti izvoza, i dalje najviše vole Česi i Nemci. Slede Španci, Francuzi, a u regionu, uglavnom ga prodajemo okolnim zemljama, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, ali i Sloveniji. I Rumunija nam postaje značajan partner, zatim Grčka, Rusija…

– Izvoz nameštaja za prvih devet meseci 2016. godine veći je za 20 odsto nego u istom periodu prošle godine – izjavio je Zoran Berbatović, savetnik u Udruženju za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja PKS.

– To je znak da se povećao izvoz finalnih proizvoda iz Srbije, ostvaren je veći izvoz proizvoda sa višim stepenom obrade. Tako je plasman stolica i sedišta na inostranom tržištu povećan za 21%, nameštaj za kancelarije za 50%, madraca za 81%, a ostalog nameštaja za 15%. Istovremeno, u ovom periodu izvoz kuhinjskog nameštaja manji je za 20% nego u istom periodu prošle godine.

Ova industrija jedna je od retkih grana privrede Srbije koja konstantno ostvaruje suficit u trgovinskoj razmeni sa svetom. Ove godine ostvaren je suficit od 182 mil USD. Uvoz je veći za 9% od ostvarenog u istom periodu 2015. godine. Došlo je do povećanja uvoza svih proizvoda koji su svrstani pod nameštajem, a najviše smo ga uvozili iz Kine.

foto: gpointstudio/shutterstock.com Trend rasta izvoza i povećanja suficita u ovoj grani industrije je nastavljen. Takođe je nastavljeno i procentualno povećanje izvoza finalnih proizvoda drvne industrije.

Česima smo ove godine izvezli nameštaja u vrednosti od 52 mil USD, Nemačkoj 32 mil USD, Španiji 30 mil USD, Crnoj Gori 17,5 mil USD, Francuskoj 17 mil USD, Sloveniji 17 mil USD, BiH 16 mil USD, Hrvatskoj 13,5 mil USD, Rumunija 13,5 mil USD.

– Kada se analizira izvoz nameštaja po zemljama, zaključuje se da je izvoz sedišta i enterijera za motorna vozila presudan za formiranje liste zemalja u koje smo najviše izvezli – kažu u PKS. – To su, pre svega, zemlje sa jakom automobilskom industrijom sa kojima su poslovni partneri domaći proizvođači. Nameštaj od drveta je najviše izvožen u jugoslovenske države.

U okviru drvne industrije Srbije posluju čak 2.182 firme. Na stotine njih se bavi proizvodnjom nameštaja, čak 678 preduzeća, koja zapošljavaju gotovo 13.000 radnika. Najveći broj su mikropreduzeća, koja nemaju više od 10 zaposlenih i njih je 524, dok malih firmi ima 106 (do 50 radnika), srednjih 43 (do 250 zaposlenih) i velikih kompanija u ovoj privrednoj grani je pet.

Pročitajte takođe

Srpska „Kruna“, britanski recept – Jovica Božić i princ Đorđe Karađorđević u Omoljici pokrenuli originalnu craft pivaru

Srpska „Kruna“, britanski recept – Jovica Božić i princ Đorđe Karađorđević u Omoljici pokrenuli originalnu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *