Za Fabriku aviona „Utva“ zainteresovan jedan strateški partner
| Izvor: eKapija

Pored „Staklare“, „Azotare“ i „Petrohemije“, još jedno pančevačko preduzeće čeka novog vlasnika. Reč je o fabrici „Utva avioni“, u kojoj radi oko 200 radnika.

– Imamo nezvanične infomacije da se jedna kompanija prijavila za strateškog partnera. Mislim da je to dobra priča, da „Utva“ nastavi da radi u svojoj branši i da se proširi. Ima nekih razgovora oko aviona, helikotpera, bespilotnih letilica iz namenske industrije. Važno je što je „Utva“ proglašena za firmu od posebnog značaja za odbranu Srbije, što će dati značaj i težinu odluci kako će da se tranformiše – kaže Tomislav Bjelogrlić, direktor fabrike „Utva avioni“ za „Radio-televiziju Pančevo“.

„Utva“ je već pod delimičnom upravom državnog trgovca naoružanjem i proizvodima namenske industrije „Jugoimport SDPR-a“. Prema rečima zamenika gradonačelnika Saše Pavlova, ovakva namenska industrija je budućnost „Utve“, jer, uveren je, potrebna je i Srbiji i Pančevu. Interes lokalne samouprave je i da, pored zapošljavanja novih, zadrži i postojeće radnike.
baner1
U poslednjoj deceniji, posle bombardovanja, zaposleni u „Utvi“ preživljavali su zahvaljujući izgradnji aviona „lasta“ za iračku vojsku i saradnji sa našim Ministarstvom odbrane. Direktor Bjelogrlić kaže da bi i uništeni deo fabrike tokom 1999. godine mogao brzo da se obnovi i da „Utva“ i trenuno i dalje radi zahvaljujući ugovorima sa Vojskom Srbije, dodaje se u vesti RTV „Pančevo“.

Uskoro će se definitivno znati ko je zainteresovan za „Utvu“, i koliko je potencijalni investitor zaista zainteresovan.

Mogućnost dogovora i saradnje sa „Mubadalom“ iz Abu Dabija i dalje postoji, mada još nema konkretizacije.

Iako „Utva“ i dalje radi, trenutno je situacija otežana i time što je, posle proglašenja prodaje od strane Agencije za privatizaciju, ukinut status preduzeća u restrukturiranju. To znači da nema popusta, između ostalog, i za plaćanje računa i državi i javnom sektoru. Zato je za „Utvu“ veoma bitno da se što pre okonča pronalaženje strateškog partnera, prenosi RTV „Pančevo“.

Ovo preduzeće osnovano je 5. juna 1937. kao „Jedriličarsko društvo Utva-Zemun“, a 1939. godine menja ime u Fabrika aviona „Utva-Beograd“. Godinu dana kasnije fabrika se seli u Pančevo. Od osnivanja do danas u njoj je proizvedeno više od 900 letilica – pre svega jedrilica, lakih, sportskih, školskih i trenažnih aviona.