Za javne radove u Požarevcu više od 16 miliona dinara – Uskoro prvi konkursi za teže zapošljive kategorije
Izvor: eKapija

Grad Požarevac potpisao je u petak (5. maja 2017. godine) Sporazum o aktivnim merama zapošljavanja sa Nacionalnom službom za zapošljavanje filijala Požarevac, objavljeno je na sajtu ovog grada.

Više od 16,3 miliona dinara izdvojeno je u okviru ove mere aktivne politike zapošljavanja, koja je predviđena Lokalnim planom zapošljavanja za 2017. godinu. Devet miliona dinara, koje je izdvojio Grad Požarevac i 7,3 miliona, koje je za ovu namenu odredila Nacionalna služba za zapošljavanje, biće posredno usmereno na teže upošljive kategorije, kojima je posao najpotrebniji. Neto novčana naknada po licu iznosi 18.000 dinara.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović i direktorka požarevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Sonja Mirić.

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović dodao da je lokalna samouprava izdvojila tri puta više sredstava nego prošle godine za zapošljavanje sugrađana (iz teže zapošljivih kategorija) preko javnih radova (prošle godine 3 miliona, a sada 9 miliona dinara). On je pozvao firme koje ispunjavaju uslove da konkurišu za sredstva.

Sonja Mirić, direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje filijale Požarevac, istakla je da je Grad Požarevac u ovoj godini za aktivne mere za zapošljavanje izdvojio najveća sredstva do sada, što će omogućiti da se uz sredstva NSZ preko javnih radova zaposli najveći broj ljudi. Javni radovi treba da ispoštuju opšti društveni interes, a to je radno angažovanje teže zapošljivih kategorija, kao što su mladi bez roditeljskog staranja do 30 godina, deca palih boraca do 30 godina, lica preko 50 godina i nisko i nekvalifikovana lica.

Javni radovi traju od mesec dana do četiri meseca. Maksimalan broj lica koja mogu da se angažuju, ukoliko radovi traju mesec dana je 474, ukoliko traju četiri meseca, može se angažovati 150 osoba.

Konkurs će uskoro biti raspisan, a na taj način moće će da budu angažovana nezaposlena lica sa teritorije Grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac.