Za jednokratno plaćanje doprinosi niži 40% – Nove pogodnosti za investitore u Beogradu
| Izvor: eKapija

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović najavio je da će grad Beograd na narednoj sednici Skupštine grada, 7. juna, usvojiti Odluku o dopuni Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, kojom će biti omogućeno investitorima umanjenje plaćanja doprinosa za 40%, ukoliko uplatu izvrše jednokratno, prenosi Beoinfo.

Prema njegovim rečima, na ovaj način će investitorima biti ublažen nagli skok povećanja doprinosa, a istovremeno će biti zadržan veliki investicioni trend izgradnje u Beogradu.

Takođe bi broj legalnih objekata koji se grade u Beogradu bio zadržan ili povećan, a istovremeno bi bio zadržan investicioni zamajac, naglasio je zamenik gradonačelnika.

U prilog toj oceni, Mladenović je naveo i činjenicu da je u prvoj polovini tekuće godine izdato građevinskih dozvola za više od 515.000 kvadratnih metara, što je ravno površini izdatih grđevinskih dozvola za celu prošlu godinu.

On je istakao da Beograd ne može da utiče na povećanje doprinosa, jer su oni utvrđeni zakonom, te da je jedini način da se povećanje doprinosa svede na razumnu meru od pet procenata, to da se omogući popust kod jednokratnog plaćanja.

Zamenik gradonačelnika je objasnio da je razlog za donošenje ove odluke i to što je prosečna cena kvadrata stanova novogradnje u Beogradu povećana za 23% u odnosu na prethodnu cenu u prvom polugodištu 2016. godine, što je utvrđeno zakonskim odredbama.

– Procena je da je će po ovom osnovu prihod od doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta biti uvećan za oko 200.000.000 dinara u odnosu na plan prihoda u budžetu grada Beograda u 2017. godini – rekao je zamenik gradonačelnika i dodao da to otvara mogućnosti za nove investicije za izgradnju saobraćajne infrastrukture, kanalizacione i vodovodne mreže i uređivanje drugog građevinskog zemljišta.

Ukoliko odbornici Skupštine grada usvoje izmene odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje gradskog građevinskog zemljišta, naknada za gradsko građevinsko zemljište u Beogradu ove godine trebalo bi da ostane na nivou prošlogodišnje.