Za notare više posla uz strožiju kontrolu – Od 1. januara na snazi izmene Zakona o javnim beležnicima
| Izvor: B92

Od 1. januara 2016. godine javni beležnici u Srbiji, poznatiji kao notari, imaće više posla, ali će biti i strožije kontrolisani. Samo jedan javni beležnik je prekršajno kažnjen od uvođenja notarijata, i to po prijavi ministarstva. Od ove godine kod notara će biti moguće izvršiti ostavinsku raspravu.

Više posla, ali veća kontrola, tako bi ukratko glasile izmene zakona o javnim beležnicima koje počinju da se primenjuju prvog radnog dana 2016. godine. Oko 130.000 ostavinskih rasprava u vanparničnom postupku, koliko je godišnje dolazilo u sudove, sada će rešavati notari.

– S obzirom na tako veliki broj ostavinskih predmeta, veliki je i broj notara, pa će zakazivanje biti brže i građani neće čekati. Očekujemo da građani budu zadovoljniji – kaže Nela Kuburović, pomoćnica ministra pravde.

U ministarstvu obećavaju da će cene za građane za ovaj posao ostati iste. A kako i koliko će naplaćivati od sada će kontrolisati ministarstvo. Iako ih nije bilo mnogo najveći broj pritužbi odnosio se upravo na tarifu, odnosno koliko su beležnici naplatili za određene usluge.

– Jedan beležnik je suspendovan, radi se o ozbiljnim prestupima i on je suspendovan do okončanja disciplinskog postupka. Istovremeno je podneo zahtev za razrešenje i svakako neće više biti javni beležnik – objašnjava Miodrag Đukanović, predsednik Komore javnih beležnika.

foto: sergign/shutterstock.com Desetak disciplinskih postupaka do sada je pokrenuto za godinu dana.

– Ministarstvo pravde nije imalo mogućnost do sada da ode samo u javnobeležničku kancelariju i izvrši uvid u konkretan predmet i proveri da li je javni beležnik radio u skladu sa propisanom tarifom. Tako da smo upravo ovim izmenama preneli ovlašćenje na samo ministarstvo pravde, da kontroliše primenu samog akta – ističe on.

Ovo je čak šesta promena zakona o notarima. Samo dan pre uvođenja notarijata promenjen je zakon, onda su advokati ušli u najduži protest koji je blokirao srspko pravosuđe čak četiri meseca. Tada je zakon dva puta menjan.

Iako se najviše govorilo o nagradama koje notari uzimaju za svoj rad one su ostale gotovo iste. Svaki prekovremeni sat kod notara košta 1.800 dinara. Oni rade od 9 do 17 časova, što je i najčešće radno vreme zaposlenih u Srbiji, pa im preostaje ili da izađu sa posla, ili da plate prekovremeni rad javnih beležnika. Radnim danom, kažu, gledaju kroz prste.

– Ima slučajeva, dođemo subotom, pa mora da dođe i onaj koji vezuje i onaj koji naplaćuje račun. To ne može da radi jedan čovek i to naplatimo, to svakako jeste jedan vanredni napor koji zaslužuje vanrednu nagradu – kaže Đukanović.

Od prvog januara za javnog beležmika u jednom gradu moći će da konkuriše i pravnik sa neophodnim kvalfikacijama iz drugog grada, što bi trebalo da poveća broj javnih beležnika.