Za novosadske poljoprivrednike 10 miliona dinara u 2016.
| Izvor: Novosti

Poljoprivrednici sa područja Novog Sada ove godine će na raspolaganju imati ukupno 10 miliona dinara pomoći iz gradske kase.

Ovaj novac, kako je najavio Goran Sečujski, član Gradskog veća, obezbeđen je kroz Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja na teritoriji Novog Sada, koji se donosi već drugu godinu zaredom.

– Imali smo lane Akcioni plan podrške organskoj proizvodnji, koji smo proširili novim merama podrške poljoprivrednoj proizvodnji – podsetio je Sečujski. – Program podrške poljoprivredi za ovu godinu sastoji se od dve značajne mere. Prva je sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite od 3.350.000 dinara, a za drugu meru ruralnog razvoja opredeljeno je 6.650.000 dinara. Ove dve finansijske podrške će doprineti bržem razvoju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja na celoj teritoriji grada, kroz poboljšanje uslova korisnicima kredita namenjenih podsticaju razvoja poljoprivrede, koje odobravaju komercijalne banke.

Gradska uprava za privredu finansira i osiguranje useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja, od 70 do 100% vrednosti polise.

– Krajnji korisnici ove mere su proizvođači višegodišnjih zasada, koji su u ovaj posao ušli 2013, 2014. i 2015, kao i oni koji su zainteresovani da započnu kontrolisanu poljoprivrednu proizvodnju – objašnjava Sečujski. – Oni moraju da imaju unapred zaključen ugovor sa osiguravajućom kućom.

Milion dinara iz gradskog budžeta predviđen je i za subvencionisanje oznake geografskog porekla, 900.000 dinara je namenjeno za finansiranje kontrole primene zaštitnih preparata, plodnosti zemljišta, korišćenje nove generacije đubriva, kontrolu pojave insekata, patogena i korova.

Za podršku investicijama poljoprivrednika u sadni i semenski materijal, namenjen je 1,5 milion dinara, a za praćenje novih tehnologija, stručno usavršavanje i edukaciju još 3,1 milion dinara.

Stanko Jovanov, ratar iz Kaća, koji se bavi proizvodnjom povrća, navodi da su ovakve mere finansijske podrške dobro došle i da će nastojati da ih iskoristi.

– Pre svega mi je interesantno subvencionisanje troškova osiguranja useva – kaže Jovanov. – Vremenske prilike su nepredvidive, a ja u proizvodnju ulažem dosta novca, pa mi je osiguranje način da obezbedim bar povraćaj onog novca koji sam uložio.