Za obnovu Niške tvrđave potrebno 2 mil EUR – Tokom juna javni poziv za izvođače radova

Za obnovu Niške tvrđave potrebno 2 mil EUR – Tokom juna javni poziv za izvođače radova
| Izvor: Beta

Veće Grada Niša odobrilo je prve radove na revitalizaciji Niške tvrđave u okviru kojih bi do jeseni trebalo da budu obnovljeni Letnja pozornica, sportski tereni Rovče i dečije igralište unutar zidina tvrđave.

Prema rečima Ivana Petkovića iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj ti radovi koštaće maksimalno 60 miliona dinara i finansiraće ih Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

– Uporedo sa obnovom sportskih terena i letnje pozornice obnavljaće se i bedemi Tvrđave na tom potezu. Za tu namenu iz gradske kase biće izdvojeno 11 miliona dinara – izjavio je on.

Kako je kazao Petković tokom juna biće raspisan javni poziv za izvođače radova.

– Prvo će biti obnovljena Letnja pozornica koja mora biti spremna za kraj avgusta i Filmske susrete – rekao je Petković i podsetio da je idejni projekat kompletne obnove Tvrđave vredan oko 2 mil EUR, ali da će se radovi izvoditi u skladu sa raspoloživim novcem iz gradske kase i od donatora.

Petković je kazao da su u toku pregovori sa turskom razvojnom agencijom o finansiranju izrade dela projektno-tehničke dokumentacije obnove Tvrđave. Postoji mogućnost, dodao je Petković, da ta agencija finansira obnovu Stambol kapije, odnosno glavne tvrđavske kapije.

Procenjuje se da Niška tvrđava postoji već oko dve hiljade godina. Njeni bedemi dugi su oko 2.100 metara, a zahvata površinu od skoro 23 hektara.

Pročitajte takođe

Niš uveo 11 građevinskih zona i smanjio porez za poljoprivrednike

Niš uveo 11 građevinskih zona i smanjio porez za poljoprivrednike Veće grada Niša donelo je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *