Za podršku ženskom preduzetništvu 400.000 EUR – Konkurs otvoren do 24. jula

Za podršku ženskom preduzetništvu 400.000 EUR – Konkurs otvoren do 24. jula
Izvor: eKapija

U okviru aktivnosti razvojnog programa Evropski PROGRES, koje imaju za cilj podršku rodnoj ravnopravnosti i ekonomsko osnaživanje žena kroz kreiranje novih radnih mesta, objavljen je javni poziv za dodelu bespovratne pomoći za pokretanje biznisa u vlasništvu žena i koje će voditi žene. Evropska unija i Vlada Švajcarske izdvojile su ukupno 400.000 EUR za podršku 40 projekata. Javni poziv biće otvoren do 24. jula 2015. godine, objavljeno je na sajtu PROGRESA.

Pravo učešća na konkursu imaju nezaposlene žene, koje su u trenutku objavljivanja javnog poziva prijavljene na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje najmanje tri meseca neprekidno, imaju trajno boravište i planiraju pokretanje biznisa u jednoj od 34 opštine ili grada na jugoistoku i jugozapadu Srbije koji su uključeni u realizaciju programa Evropski PROGRES.

– Od žena čije predloge projekata bude odabrala komisija, očekujemo da pokrenu i vode svoj sopstveni posao koji će, nadamo se, biti uspešan i nakon isteka projekta – rekao je Dragan Mladenović, menadžer sektora za dobro upravljanje i socijalnu uključenost u okviru programa Evropski PROGRES.
baner1
Program će podržati biznise u oblasti proizvodnje i pružanja usluga i svi projekti će biti izabrani kroz transparentan i konkurentski proces. Projekti će biti odabrani na osnovu njihove relevantnosti, očekivanih ishoda i održivosti nakon njihovog isteka. Najviši iznos sredstava koji može da bude odobren po projektu je 10.000 evra, a najniži 1.500 EUR. Sprovođenje aktivnosti u okviru svakog odabranog projekta će trajati ne duže od 12 meseci, počev od dana potpisivanja sporazuma, a sve aktivnosti moraju biti sprovedene najkasnije do 1. oktobra 2016.

Evropski PROGRES neće dodeljivati novčana bespovratna sredstva, već će u odobrenoj vrednosti biti nabavljene mašine, oprema i druga trajna dobra neophodna za pokretanje biznisa. Nakon konačnog odobrenja predloga projekta, a pre nabavke i isporuke tražene opreme, mašina i trajnih dobara, buduće preduzetnice će započeti proces registracije preduzeća kod Agencije za privredne registre. Troškove registracije preduzeća i doprinosa podnose same preduzetnice.

– Projekti podrške ženskom preduzetništvu imaju za cilj da pruže nezaposlenim ženama priliku da promene svoj i živote svojih porodica na bolje, i da postanu pozitivan primer drugim ženama u svojim zajednicama – rekla je Ana Nedeljković, saradnica za dobro upravljanje i rodnu ravnopravnost u okviru programa Evropski PROGRES.

Kako bi približio uslove konkursa, Evropski PROGRES je u periodu od 26. marta do 8. aprila 2015. godine održao sedam informativnih sesija na jugoistoku i jugozapadu Srbije. Takođe, program je u maju održao devet obuka za izradu biznis planova za sve zainteresovane kandidatkinje u cilju priprema za podnošenje predloga projekata u okviru javnog poziva.

Više informacija o samom pozivu kao i detaljna dokumentacija za prijavljivanje dostupno je na veb sajtu Evropskog PROGRES-a.

Pročitajte takođe

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018.

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018. Izvor: eKapija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *