Za pokretanje biznisa prepreke i mentalitet i država

| Izvor: N1
Vlada Srbije je ovu godinu, proglasila „godinom preduzetništva“, koja bi trebalo da se zasniva na tri glavna stuba – unapređenje poslovnog okruženja, direktnu podršku preduzetnicima i razvoj preduzetničkog duha.

Istovremeno, rezovi u javnoj upravi ostaviće bez posla više hiljada ljudi. Stoga je pitanje – da li je pokretanje sopstvenog biznisa nužnost ili korak na koji se građani odlučuju vođeni preduzetničkim duhom.

Za one koji zbog rezova u javnoj upravi nepovratno izađu kroz vrata državne administracije, ali i one koji su već bez posla, rešenje bi mogli da pronađu u privatnom biznisu. Ipak, otisnuti se u preduzetničke vode – znači izaći iz sigurne u zonu rizika.

– Definitivno u Srbiji mislim da ne postoji kultura preduzetništva, to jeste neko opšte mesto – kao svi nešto pričamo na tu temu – a, sa druge strane, hajde malo da razmislite i vi i neka razmisle vaši gledaoci kada su poslednji put čuli da je neko prodao stan i uložio u neki posao u koji veruje. Postoji izreka da se u Srbiji preduzetnik mahom postaje iz nužde i iz potrebe, a ne zato što postoji taj „drajver“ u ljudima. Mislim, realno, nije lako – rekao je Miloje Sekulić iz agencije „Home Page“.

A nije lako. Najveće prepreke na putu do uspešnog biznisa često postavlja država – rekao je predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Zoran Vujović, a Vladi poručio – „Stvorite ambijent za domaće preduzetnike, ne subvencionišite strane.“

– Čim ti otvoriš firmu, kreću nameti, kreću fiskalni nameti i parafiskalni nameti… Ti nisi napravio još nikakve pare, ti već moraš da plaćaš određene fiskalne i parafiskalne namete. Znači, mi predlažemo da se u Ministarstvu finansija potrude da omoguće smanjenje fiskalnih nameta i ukidanje parafiskalnih nameta, koji su u Srbiji enormni – naveo je Vujović.

Kada se odluče da biznis ideju i realizuju – strateška planiranja i razvoj kompanije su u prvom i jedinom planu, zato preduzetnicima često podrška okoline izostaje, objašnjava preduzetnik Igor Jović iz „CityExpert“-a.

– Realizacija takve ideje iziskuje određena, zapravo kompletnu požrtvovanost tom projektu, jednostavno morate živeti za taj projekat, to znači da ćete zanemariti prijatelje, zanemariti privatan život, porodicu često i moraćete da pronađete motivaciju da – kada vas sredina i ne razume – jer vi ste ti koji imaju viziju, drugi nemaju viziju – rekao je Jović.

Ali drugi, čini se, nisu sami protiv svih.