Za poljoprivrednike 175 mil EUR – Prvi konkursi za novac iz EU fondova od sredine 2016.
| Izvor: RTV

Novac za poljoprivredu iz pretpristupnih fondova Evropske unije biće dostupan našim poljoprivrednicma sredinom ove godine kada će biti raspisani i prvi konkursi na koji će naši paori moći da konkurišu za IPARD program, najavila je ministrka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Sredstva iz IPARD programa biće dostupna poljoprivrednicima do 2020, a radi se o 175 mil EUR

Bespovratna sredstva moći će da korste svi poljoprivrednici čija su gazdinstva u aktivnom statusu i imaju kvalitetan program za unapređenje i razvoj proizvodnje, naglasila je resorna ministarka.

– Potrebno je da poljoprivrednici ulože svoja sredstva a nakon toga dobijaju refundaciju u vrednosti investicije, što je otprilike između 60 i 70%. Na primer, ako se radi o mladim poljoprivrednicima do 40 godina onda je taj povraćaj u visini od 65% a za one koji dolaze iz marginalizovanih područja refundacija iznosi 70% – objašnjava Snežana Bogosavljević Bošković.

Podsetimo, iako su sredstva iz IPARD programa dostupna od 2014. godine, Srbija nije uspela da uzme ni jedan dinar, jer se prvo kasnilo sa preseljenjem Uprave za agrarna plaćanja iz Šapca u Beograd, što je konačno i urađeno prošle godine, a zatim i sa zapošljavanjem novih ljudi u Upravu koji bi trebalo da kontrolišu evropske pare.

– Sada bi trebalo da uposlimo 130 novih izvršilaca, a prvi pozivi biće objavljeni u prvoj polovini godine – dodala je ministarka.

Ona je proučila poljoprivrednicima da treba da se spreme za projekte, kao i to da će im stručne službe pomoći u pisanju zahtevnih dokumenata kako bi što više korisnika dobilo novca iz pretpristupnih fondova Evropske unije