Za poljoprivrednike 30 mil EUR u 2016 – Do 2020. realizacija investicija vrednih 400 mil EUR
Izvor: Tanjug

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević – Bošković je izjavila u sredu da će investicije koje će zahvaljujući EU fondovima biti realizovane u srpskoj poljoprivredi do 2020. godine biti vredne oko 400 mil EUR.

– Najavljena su sredstva koje će poljoprivredni proizvođači moći da dobiju u iznosu od 175 mil EUR. To su sredstva iz EU fondova i ako se tome doda i nacionalno konfinansiranje od 25% našim poljoprivrednicima biće na raspolaganju ukupno 230 mil EUR – rekla je Bošković.

Ona je gostujući na RTS-u objasnila da će u 2016. poljoprivrednicima na raspolaganju biti 30 mil EUR iz EU fondova, kao i da se po tom programu, IPARD, refundiraju troškovi u proseku oko 60% .

– To znači da i poljoprivrednici moraju da ulože deo sredstava i za očekivati je da do 2020. investicije u poljoprivredi samo po tom osnovu budu oko 400 mil EUR. navela je ministarka.

Govoreći o sredstvima koja će se koristiti u ovoj godini, Bošković je objasnila da je reč o novcu koji je planiran za 2016, ali i delu koji nije iskorišćen u 2015.

Za Program EU za ruralni razvoj u Srbiji (IPARD) će moći da konkurišu registrovana poljoprivredna gazdinstva, ali i pravna lica, dodala je ona.

Ministarka, takođe, savetuje poljoprivrednicima da konkurišu udruženi, kao i da bi bilo dobro da se što više udružuju kada je reč o investicijama u preradne kapacitete.