Za privatizaciju preduzeća Yumco zainteresovane kompanije iz Turske i Nemačke
| Izvor: Beta

Za privatizaciju preduzeća Yumco zainteresovano je nekoliko kompanija iz Turske i Nemačke, izjavio je u sredu (16. novembra 2016. godine) predsednik Nadzornog odbora Yumca Branislav Popović i dodao da se još ne zna kada će početi proces privatizacije.

– Odluku o privatizaciji donosi Ministarstvo privrede, a mi zasad nemamo informacije kada će taj proces početi. Za nas je najbitnije da Yumco i sada pozitivno posluje, da imamo obezbeđene poslove i da možemo da smanjujemo dugovanja – kazao je Popović agenciji Beta.

On je dodao da su predstavnici zainteresovanih kompanija iz Turske i Nemačke tokom utorka i srede posetili to vranjansko preduzeće.

Popović je ocenio da bi Yumco mogao i ovu godinu da završi pozitivno, ali da ima nekoliko milijardi dinara raznih dugovanja iz prethodnog perioda. Prema njegovim rečima kompanija je, zahvaljujući izdvajanjima iz tekućih prihoda, uspela da u proteklih godinu dana ukupno dugovanje smanji za oko milijardu dinara.

– Yumco pozitivno posluje i zato za državu više nije prioritet za privatizaciju. Država prvo mora da privatizuje preduzeća za koja izdvaja novac – rekao je Popović i dodao da Yumco od septembra 2014. godine ne dobija nikakvu novčanu pomoć od države.

Yumco je jedina tekstilna kompanija u Srbiji koja ima zaokružen proces proizvodnje, poseduje oko 150.000 kvadrata poslovnog prostora u Vranju i u nekoliko pogona u drugim opštinama Pčinjskog okruga.

U tom akcionarskom društvu, 62% je u vlasništvo države. Yumco zapošljava 1.600 radnika od kojih se 300 izjasnilo za socijalni program.