Za zapošljavanje 184 Novopazarca izdvojeno 35 miliona dinara
| Izvor: Beta

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) izdvojila je 35 miliona dinara za finansiranje programa samozapošljavanja i novog zapošljavanja preko kojih je 184 nezaposlenih građana Novog Pazara dobilo posao. Za program samozapošljavanje je izdvojeno 21,6 miliona dinara, a po 180.000 dinara dobilo je 120 građana koji će pokrenuti sopstveni biznis.

U program novog zapošljavanja uključeno je 39 poslodavaca koji će zahvaljujući subvencijama NSZ zaposliti 64 nezaposlena. Oni će za otvaranje svakog radnog mesta dobiti po 200.000 dinara, a biće u obavezi da svakog zaposlenog zadrže bar godinu dana na poslu. Među dobitnicima subvencija su i lica iz kategorije teško zapošljivih, kao i dve osobe sa invaliditetom.

Ugovore dobitnicima subvencija uručili su direktor NSZ Zoran Martinović, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i direktor filijale NSZ u tom gradu Fahrudin Đekić.

Martinović je istakao da će NSZ do kraja godine u celoj Srbiji subvencionisati 3.600 zahteva za pokretanje sopstvenog biznisa preko programa samozapošljavanja, a da će preko novog zapošljavanja posao dobiti 2.600 nezaposlenih.

– To su samo dva programa, a verujem da ćemo preko ostalih zaposliti preko 25.000 osoba sa naše evidencije. Zapošljavanje je jedan od prioriteta Vlade Srbije i u ovoj godini, koja je proglašena godinom preduzetništva, smo spremili razne podsticaje privatnom sektoru – kazao je Martinović.

Dodao je da se programima koje realizuje NSZ u 2016. godini priključilo 130 lokalnih samouprava koje su za tu namenu izdvojile 700 miliona dinara.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je da je zapošljavanje 184 osobe, s obzirom na veliku stopu nezaposlenosti, od velikog značaja za grad i da će lokalna samouprava raditi na otvaranju novih radnih mesta.

Prema poslednjim podacima NSZ, u Novom Pazaru posao traži 18.462 nezaposlenih.