Zaboravite na filijale i čekanje u redovima – Novi zakon štiti vas kad koristite finansijske usluge preko interneta
| Izvor: eKapija

Narodna banka Srbije nedavno je javnosti predstavila Nacrt zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga kod ugovaranja na daljinu i pozvala građane, stručnu javnost i sve druge zainteresovane strane da u okviru javne rasprave dostave svoje sugestije i primedbe.

Cilj ovog zakona je, kažu u NBS, unapređenje zaštite korisnika finansijskih usluga u vezi sa pružanjem ovih usluga preko interneta, emaila, poštom ili korišćenjem drugih sredstava komunikacije na daljinu.

Nacrt zakona, inače, odnosi se na bankarske usluge, usluge osiguranja, usluge u vezi sa dobrovoljnim penzijskim fondovima, platne usluge, usluge izdavanja elektronskog novca, finansijske pogodbe, kao i za investicione usluge.

Ovim nacrtom uređeni su pravo na informisanje korisnika finansijskih usluga u predugovornoj fazi i nakon zaključenja ugovora, pravo na odustanak od ugovora na daljinu (po pravilu, u roku od 14 dana), pravo na raskid tog ugovora, pravo na zaštitu od usluga koje nisu tražene i druga prava korisnika finansijskih usluga pri ugovaranju na daljinu, kao i ostvarivanje zaštite prava i interesa tih korisnika i nadzor nad primenom odredaba ovog zakona.

Kako za portal „eKapija“ kaže Dejan Vučinić, izvršni direktor za poslove sa stanovništvom Societe Generale banke, Nacrt zakona „definitivno pomera granice regulatornog okvira kada je u pitanju korišćenje elektronskih sredstava identifikacije i komunikacije“.

– Ovim se zaštita korisnika usaglašava sa već važećim Zakonom o elektronskom potpisu, gde je nedvosmisleno navedeno da je kvalifikovani elektronski potpis merodavan za zaključenje pravnog posla između finansijske institucije i korisnika njenih usluga – dodaje on.

Upravo je korišćenje kvalifikovanog elektronskog sertifikata najbitnija novina koju ovaj nacrt donosi, jer omogućava klijentima da finansijske usluge koje su im potrebne dobiju bez odlaska u poslovnice i filijale banaka, osiguravajućih i lizing kuća… Istovremeno, donosi im sigurnost u ostvarivanju prava i zaštiti njihovih interesa prilikom korišćenja naprednih tehnologija komunikacije.

foto: Africa Studio/shutterstock.com – Societe Generale banka je već prepoznala prednosti ovakvog načina komunikacije sa klijentima i u okviru svoje unapređene e-banking platfome smo omogućili klijentima da uz kvalifikovani digitalni sertfikat obave većinu bankarskih poslova bez dolaska u banku. Naime, uveli smo novinu na domaće tržište otvorivši onlajn ekspozituru u okviru unapređenog servisa elektronskog bankarstva. To je još jedno mesto pored klasične poslovnice u okviru kojeg su klijentima dostupne i složenije bankarske usluge – kaže Dejan Vučinić.

Vučinić dodaje da je „u ovakvom trenutku, podrška regulatora u vidu donošenja zakonskih akata koji unapređuju ovu oblast poslovanja, dodatna stimulacija jer je jasno da su sve strukture prepoznale potrebu da uvedemo digitalno u svakodnevni život i oslobodimo se svih strahova i predrasuda vezanih za ovakav način poslovanja“.

Klijenti banaka će tako, zahvaljujući ovom propisu, moći da podignu kredit, apliciraju za dozvoljeni minus, polože novac na štednju… i sve to bez odlaska u banku i čekanja u redovima, uz svega par klikova na internetu.

Trend onlajn finansijskih usluga odavno je zahvatio razvijene zemlje pa tamo uveliko funkcionišu banke koje nemaju niti nijednu fizičku poslovnicu već se sve usluge obavljaju na sajtu ili putem aplikacija za mobilne uređaje.

I u Srbiji već neko vreme postoji banka koja svoje poslovanje gotovo isključivo zasniva na onlajn poslovanju, a i tradicionalne banke sve više klijente usmeravaju ka elektronskom bankarstvu. To bi, kažu, trebalo da pogoduje svima. Klijentima su usluge dostupnije, bankarima su troškovi niži, a državi je puno lakše da prati tokove elektronskog novca u odnosu na papirni.

Tako će uskoro, osoblje filijala biće „zamenjeno“ tabletima ili sličnim uređajima koji će klijentima biti dostupni u svakom trenutku, a poslovanje će se polako „preseliti“ u džepove korisnika, na njihove prenosne uređaje. Za pružaoce finansijskih usluga koji se bore za opstanak na, zahvaljujući krizi, osiromašenom tržištu svaka nova mogućnost za zaradu, još ukoliko donosi i uštedu, prilika je koju neće propustiti.

Tradicionalne finansijske institucije će istovremeno dobiti dodatnu konkurenciju jer će, zahvaljujući ovom i drugim propisima, sve više mikro finansijskih kuća početi da deluje na tržištu. Uz to, uređenje ovog polja otvara prostor i za „velike igrače“.

Jedan od njih je i „Infostud“, jedna od vodećih internet kompanija u Srbiji, koja je nedavno svoj poslovni portfolio proširila i na oblast osiguranja kupovinom sajta osiguranik.com. Kako objašnjavaju za „eKapiju“, plan kompanije je automatizacija prodaje polisa osiguranja putem interneta za sve vrste osiguranja za koje je to po prirodi rizika moguće.

foto: Rido/shutterstock.com – Naša glavna namera je da ovu često veoma komplikovanu oblast pojednostavimo stanovništvu i pravnim licima. Da im omogućimo da na lakši način kupe osiguranje. Da im za to budu dovoljni samo kompjuter i internet. Praktično želimo da poguramo onlajn tržište osiguranja, kao što smo to svojevremeno uradili sa zapošljavanjem i kupoprodajom automobila – kaže za „eKapiju“ Petar Stakić iz kompanije „Infostud“.

Upravo zbog toga, dodaje, uspostavljanje propisa koji će regulisati ugovaranje finansijskih usluga na daljinu je od velikog značaja.

– Zaista nije floskula kada se kaže da prava korisnika moraju biti na prvom mestu i ko se toga ozbiljno prihvati ne može da bude na gubitku. Zato se mi iskreno trudimo da svima koji nam se jave, pored predstavljanja cena pojasnimo i ona „sitna slova“ iz uslova osiguravajućih društava koja se odnose na rizike koji su uključeni u ponudu. I što je još bitnije, da skrenemo pažnju i na one rizike koji su isključeni i za koje ne bi bila isplaćena eventualna šteta – objašnjava Stakić.

Interesovanje klijenata za obavljanje usluga onlajn postoji, smatraju sagovornici „eKapije“, ali i naglašavaju da je neophodna edukacija. – Informisanost korisnika o samoj finansijskoj usluzi i ostvarivanju prava bi svakako trebalo da bude na prvom mestu ako uzmemo u obzir da su korisnici često neinformisani, i ne mogu odmah da predvide sve okolnosti na osnovu onoga što su potpisali – navode u „Infostudu“.

Tekst Nacrta zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga možete preuzeti na sledećem linku.