Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru na snazi verovatno do marta 2017.
| Izvor: Tanjug

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je u nedelju (30.oktobra 2016. godine) da će zabrana zapošljavanja u javnom sektoru verovatno trajati do marta sledeće godine, jer država verovatno neće biti spremna da pređe na savremeni metod zapošljavanja u javnom sektoru od 1. januara 2017.

Vujović je to rekao na konferenciji u Vladi, odgovarajući na pitanje kako zaposliti nedostajući kadar u jednom beogradskom vrtiću. On je najpre podsetio da je generalna odluka o zabrani zapošljavanja na snazi, ali i skrenuo pažnju da su postojali izuzeci na osnovu pojedinačnih situacija, što je komisija razmatrala.

– Očekuje se prelazak na savremeni metod, da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave na osnovu strukturnog plana zapošljavanja po sektorima to rešava, ali nisam siguran da smo spremni da od 1. januara to stupi u dejstvo – rekao je on.

Vujović je rekao da, zbog tehničke vlade, neke stvari malo kasne, pa očekuje da odgovarajuće odluke vezano za zapošljavanje budu donete tek u martu 2017.

– Stari sistem će funkcionisati dok novi ne zaživi – poručio je.

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da se zaposleni plaćaju na osnovu učinka, rekao je da Vlada želi da obezbedi da građani plaćaju samo ono što i dobijaju, te da u skladu s tim postoji plan racionalizacije javnog sektora, ujednačavanje plata, podizanje efikasnosti…