Zadruge se vraćaju u sela – Od početka maja poljoprivrednici će moći da se prijavljuju, a konkurs će trajati do 1. oktobra
Izvor: RTS

Srbija je na kraju 2015. godine, posle skoro dve decenije čekanja, dobila novi zakon o zadrugama, ali ovaj propis nije uneo velike promene u srpsko zadrugarstvo. Nepunih godinu i po od njegovog usvajanja promene su bile kozmetičke. Ta slika bi uskoro mogla da se promeni. Naime, iz Vlade najavljuju da će u naredne tri godine u 500 velikih sela biti formirane zadruge. Država najvljuje pomoć do 50.000 EUR po zadruzi.

– Objediniće se 10, 20, 30 domaćina, daće onoliko novca koliko imaju. Pare nisu namenjene za zadruge sa postojećim dugovima za neisplaćene plate. Isključivo ih dajemo postojećim i novim za kupovinu opreme, onim koji se bave voćarstvom a treba im hladnjača, dobiće hladnjaču – kaže Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj.

Samo udruženi, tvrde stručnjaci, zemljoradnici smanjuju troškove, povećavaju prinose i ostvaruju siguran plasman proizvoda. Ipak, postoje i neki preduslovi.

– Vi morate pre svega stvoriti ekonomsku zainteresovanost. Ukolio ovih inicijalnih 50.000 EUR bude uz dodatna sredstva svih zadrugara i moglo bi se ići na formiranje zadruga – kaže Milan Prostran, agroekonomski analitičar.

Sredstva pre svega, savetuju, treba da budu usmerena ka najmanje razvijenim selima.

– Mi znamo da je jug i istok devastiran, ja bih pre svega išao na formiranje tih zadruga. On bi morao biti dugoročniji, ne bi smeo da se osloni na jedan mandat Vlade ili na jednu godinu za koju su obezbeđena sredstva, to bi morao biti proces barem pet do deset godina da bi se tih 500 zadruga jednog dana formirale – kaže Prostran.

Od zadružnih saveza Srbije i Vojvodine očekuje se pomoć kako inicijativa ne bi ostala mrtvo slovo na papiru. Početkom maja poljoprivrednici će moći da se prijavljuju, a konkurs će trajati do 1. oktobra.

U Arilju već postoje zadruge

Pre gotovo četiri godine Ariljac Božo Joković uvideo je značaj zadrugarstva. Sa prijateljem ima 10 hektara pod malinama, ali želi i više. Zato se udružio sa više od 100 poljoprivrednika iz zavičaja.

– Zadruge moraju biti nosioci proizvodnje kao nekada, inače nema nam budućnosti. Ovo je zadrugarstvo, ovo je jedna zadruga malinara, mi smo došli u jednu kritičnu fazu po malinarstvo ako se to nešto ne bude promenilo doćićemo u jednu nezavidnu situaciju – kaže Božo Joković, iz Agro eko voća u Arilju.