Zajednički do razvoja poljoprivrede i turizma – U Novom Sadu osnovan „Evropski klaster Alpe Adria Pannonia“
Izvor: eKapija

U subotu (27. septembra 2014. godine) održana je osnivačka skupština udruženja „Evropski klaster Alpe Adria Pannonia“, u kome su okupljene organizacije, institucije i asocijacije koje se bave delatnostima iz različitih oblasti privrede i poljoprivrede, a posebno agro-eko-turizma. Udruženje broji 30 članova i u njega su uključena mala poljoprivredna gazdinstva i salaši, kao i uzgajivači autohtonih kultura u proizvodnji hrane, objavljeno je na sajtu Vlade Vojvodine.
Domaćin skupa bio je pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin.

Ovakav vid interesnog udruživanja predstavlja putokaz za dalju politiku umrežavanja, koordinacije među partnerima i razmenu dragocenih iskustava i znanja radi održivog razvoja privrede u okviru „Adria – Alpe – Panonija“ evroregiona, čiji je član i Vojvodina.

Miroslav Vasin je, ovom prilikom, izjavio da je osnivanje ovakvog klastera još jedan korak ka realizaciji ideje koja okuplja evropske regije oko značajnog projekta.

– Na teritoriji Vojvodine postoji 27 klaster-organizacija, koje realizuju izuzetne aktivnosti, a osnivanje „Alpe Adria Pannonia“ udruženja je samo nadgradnja klasterizacije, koju podržavamo – rekao je Vasin i dodao da Vojvodina šalje pozitivne impulse celoj zemlji i time motiviše ostale regione u Srbiji da se priključe.

Inicijativu za formiranje i osnivanje ovog klastera pokrenuli su nevladina organizacija „Bio Adri Alpe Panonnia“ i Regionalna privredna komora Sombor. Inicijativi su se priključili i Privredna komora Vojvodine, regionalne privredne komore Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Kikinda i Sremska Mitrovica, Turistička organizacija Vojvodine, kao i više turističkih organizacija iz Srema, sindikati i naučne institucije. Iz Hrvatske su se ovoj inicijativi odazvale privredne komore iz Pule, Rijeke, Siska, Vukovara i Osijeka, dok su iz Austrije inicijativu prihvatile komore Burgelanda, Štajerske i Koruške, dodaje se na sajtu Vlade Vojvodine.

Oblasti kojima se bavi klaster su obnovljivi izvori energije, održivi razvoj, turizam i organska proizvodnja hrane.

Na osnivačkoj skupštini ustanovljen je i sastav Skupštine klastera, Upravnog i Nadzornog odbora, Stručnog veća, kao i koordinatori, odnosno članovi Upravnog odbora za Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku, Austriju i Bosnu i Hercegovinu, čime je i zvanično formirano Udruženje „Evropski klaster Alpe Adria Pannonia“.