Zakon o socijalnom preduzetništvu do kraja 2015. godine
| Izvor: eKapija

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin najavio je da bi do kraja ove godine trebalo da bude donet Zakon o socijalnom preduzetništvu, kojim će biti regulisan i položaj zaštitnih radionica, kao i preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom, navedeno je na zvaničnom sajtu Vlade.
baner1
Vulin je u obraćanju učesnicima Skupštine Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Srbije (UIPS) u Subotici rekao da je Zakon o socijalnom preduzetništvu jedini propis koji nedostaje u toj oblasti, a koji će regulisati položaj svih teško zapošljivih kategorija u našem društvu.

On je naglasio da će taj zakon biti velika promena jer će omogućiti uspostavljanje nekoliko novih vidova preduzeća, i napomenuo da je jako važno da bude usvojen do kraja godine, zbog toga što se u našoj zemlji završava proces privatizacije.

Tim zakonom biće data mogućnost onima koji su dobili otpremnine u dosadašnjim preduzećima da na drugačiji način zasnuju novu firmu i pokrenu posao, ali i da im država omogući da taj početni kapital iskoriste na najbolji način, istakao je ministar.

Vulin je ukazao na to da resorno ministarstvo veoma poštuje zaštitne radionice jer u njima osobe sa invaliditetom imaju priliku da svojim rukama, znanjem i radom obezbeđuju egzistenciju sebi i svojim porodicama.

Zaštitne radionice su, kako je istakao, izuzete iz procesa privatizacije.

Prema njegovim rečima, država je i ove godine obezbedila odgovarajuće podsticaje za preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom, kako bi tim ljudima bilo obezbeđeno što više poslova.