Najtraženija zanimanja sadašnjosti i budućnosti

Mnogima nije lako da pronađu posao, ali za neka zanimanja konkursi su uvek otvoreni, jer nema dovoljno stručnih kadrova. Istraživanja pokazuju da će i sledeće godine biti jako teško popuniti radna mesta uglavnom za poslove vezane internet i moderne tehnologije.

Digital marketing

Razlog leži u tome što tehnologija brzo napreduje i da su hitno potrebni kadrovi koji mogu te promene da prate i da im se prilagođavaju. O tome svedoče i USA oglasi za berzu poslova, u kojima se sada najviše traže zanimanja u oblasti IT sektora. Velika je potražnja za inženjerima za modelovanje podataka ili „data scientist -ima“, elektronskim inženjerima ali i marketing menadžerima.

Za prva dva navedena zanimanja je potrebno dugo školovanje iz oblasti IT tehnologija. Prognozira se da će 2016. godine za svakog  diplomca u svetu  iz oblasti računarskih nauka biti slobodna tri radna mesta. Za interent marketing menadžere nije nužan fakultet, ali su znanja i veštine iz oblasti digitalnih tehnologija potrebne, jer se njima promoviše brendira ili jednostavno reklamira neki proizvod ili usluga.

Digital-Marketing_2

Ta znanja i veštine se mogu brzo i lako savladati na obukama i kursevima, ali ih je potrebno konstantno nadograđivati praćenjem interent/digitalnih trendova. To nije teško za ljude koje to interesuje, jer je podrazumeva da posao nije monoton, već kreativan, a uz to je, i dobro plaćen, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Najtraženije zanimanje u sadašnjosti i budućnosti, a uvek dobro plaćeno

Internet marketing menadžer je, prema poslednjim analizama, jedno od top pet zanimanja sadašnjosti i budućnosti. U prilog tome je i ponuda oglasa za posao u kojima je primetan ogroman rast tražnje za ovim profilom.

GRafikon menadzer

U moderno vreme gotovo da ne postoji kompanija kojoj nije potrebna promocija na internetu.  Zato internet marketing specijalista može da radi u bilo kojoj firmi i da zarađuje od 50 do 80 hiljada dinara mesečno. Na poslovno orjentisanoj društvenoj mreži LinkedIn-u koja broji 330 miliona članova najviše se traže, upravo, ovi profili zanimanja: interent i digitalni marketing menadžeri. Samo specifične veštine za SEO/SEM marketing, mobilni razvoj, digital ili online marketing prema izveštaju „Glassdoor-a“ osiguravaju platu više od 110 hiljada američkih dolara.

Digitalna transformacija je završena

Živimo u 21. veku u kojem društvene mreže nisu novost. Poslednjih godina direktno utču na razvoj privrede odnosno na klasičan biznis. Od trenutka uvođenja interenta u naše živote i intenzivnog korišćenja socijalnih mreža, promene su sve veće u poslovanju preduzeća. Ipak, usvajanje tehnologije same po sebi ne donose bolje rezultate ako nije adekvatno upotrebljena za postizanje poslovnih ciljeva. Za to su potrebne menadžment veštine. Odavno ne važi stav da imamo još vremena za sistematsko uvođenje digitalnih tehnologija u poslovne procese. To već godinama nije tačno.

business

Dokaz su uspešne strane, ali i pojedine domaće kompanije. Na primer „Infostud“ i  „Limundo“ su pozitivni primeri savremenog poslovanja, jer u potpunosti primenjuju digitalne tehnologije u svom poslovanju. Kako vreme bude prolazilo, biće sve više privrednih grana u kojima kompanije propadaju, ali ne zbog ekonomske krize, već zbog toga što je konkurencija značajno napredovala i okrenula se online poslovanju.