Zaposleni u Srbiji očekuju obrok od poslodavca – Svako izdvajanje za ishranu oporezuje se kao zarada
| Izvor: Beta

Gotovo 80% zaposlenih zainteresovano je da im poslodavac ponudi kvalitetan obrok tokom radnog vremena u kompanijskim restoranima, dostavom hrane ili davanjem vaučera koji se mogu zameniti za obroke u restoranu ili supermarketu, saopštila je agencija Ipsos.

Prema istraživanju te agenije u kojem je učestvovalo 405 zaposlenih sa područja cele Srbije, zaposleni smatraju da je ishrana u toku radnog vremena preduslov zdravlja i radne efikasnosti, ali i vid finansijske korporativne podrške.

U Srbiji, kako je navedeno, 95,8% zaposlenih jede u toku radnog vremena, a njih oko trećina donosi pripremljenu hranu od kuće što ukazuje da ljudi na taj način obezbeđuju kvalitetniju ishranu, ali i štede.

Utvrđeno je da 70% zaposlenih u Srbiji nema nikakvu ishranu koju obezeđuje poslodavac tokom radnog vremena, a posebno u malim i srednjim preduzećima.

Iskustva zemalja Evropske unije koje primenjuju vaučere za obrok zaposlenih pokazuju da su pozitivni efekti tog programa podizanje produktivnosti, povećanje kupovne moći i porast javnih prihoda.

Dnevni maksimalni iznos koji poslodavac može bez plaćanja poreza da potroši na ishranu zaposlenog u toku rada je od 3,33 EUR u Rumuniji do 11,95 EUR u Poljskoj.

Srbija bi, kako je naveo Ipsos, trebalo da se uskladi sa praksom evropskih zemalja i reši pitanje obroka zaposlenih, a da bi se to postiglo socijalni partneri, predstavnici poslodavaca, sindikata i vlast bi morali da rade zajedno na prilagođavanju zakonskog okvira.

– Poslodavce obeshrabruju poreske prepreke jer se svako izdvajanje za ishranu tretira kao zarada na koju se plaćaju porez i doprinosi, pa je svaki takav obrok skuplji 70%. Zato je neophodno ukinuti poreze i doprinose da bi poslodavac bio podstaknut da zaposlenom obezbedi obrok – rekao je direktor istraživanja u Ipsosu Dejan Radosavljević.