Zaposlenje kao digitalno iskustvo

Na zaposlenje, ali i na traženje posla, se počinje gledati kao na digitalno korisničko iskustvo. Sledeći brze tehničko–tehnološke promene, kao i marketinšku i konzumerističku logiku menjaju se načini regrutacije, rada, učenja i motivisanja zaposlenih.

Kreirajte digitalno korisničko iskustvo

Zaposleni će prijatnije doživeti rad ukoliko imaju pristup najnovijim tehničko-tehnološkim rešenjima koja im omogućavaju da lakše i brže urade posao i da budu produktivniji. Ali, isto tako, i da brže i lakše uče kako bi maksimalno ostvarili sopstvene potencijale.

Danas zaposlenima na raspolaganju stoje različite aplikacije. Na primer, u Cisco su kreirali Ask Alex aplikaciju koja funkcioniše po principu glasovne komande i predstavlja personalizovanu inteligentnu navigaciju koja zaposlenom daje različite informacije vezano za godišnji odmor, bolovanje, plaćena i neplaćena odsustva, nadoknadu troškova i slično.

Kompjuter kao kolega

Interesantne su chatbots aplikacije koje predstavljaju digitalnog kolegu. Radi se o softveru koji radi rame uz rame sa zaposlenim, učestvuje u svakodnevnim kompanijskim aktivnostima i pravi je član tima.

Rezultat veštačke inteligencije je i Amy Ingram, virtuelni asistent, kojoj su se neki korisnici udvarali i pozivali je na sastanak ili su joj slali cveće i čokoladu u znak zahvalnosti neshvatajući da se radi o robotu.

Ili Talla, chatbot, koja pomaže u procesu selekcije tako što predlaže intervju pitanja ili traži slične kandidate na Linkedinu.

Digitalne platforme

Za potrebe korporativnog učenja se kreiraju inteligentne digitalne platforme koje omogućavaju zaposlenima da lakše pronađu, ocene, označe i konzumiraju sadžaj koji ih zanima.

Isto tako najnovija tehnologija omogućava zaposlenima, kao konzumentima zaposlenja, da istog trenutka u realnom vremenu daju povratnu informaciju vezano za stepen svog zadovoljstva bilo kojim aspektom zaposlenja.

Tako zaposleni mogu da ocene organizacionu kulturu ili kvalitet menadžmenta kao što ocenjuju hotel, restoran, film ili pročitanu knjigu. Dati trend se naziva jelpifikacija ( yelpification) radne sredine, a izveden je od naziva mobilne aplikacije Yelp koja omogućava potrošačima da daju povratnu informaciju o proizvodima i uslugama u realnom vremenu.

Nova radna mesta

U skladu s tim se otvaraju i nova radna mesta u HR sektoru koja imaju za cilj kreiranje pozitivnog korisničkog iskustva zaposlenih. Na Linkedinu se može videti profil Levi Marka jednog od pionira u tom smislu.

Naravno ne radi se samo o kreiranju digitalnog iskustva za zaposlene već o sveukupnom pozitivnom iskustvu zaposlenja. Neki čak idu nakreiranje nezaboravnog iskustva.

Posmatrajući HR trendove za 2017. godinu to je trend broj jedan i budućnost HR funkcije. Zato otvorite vrata svoje kompanije i dopustite potencijalnim zaposlenima da osete kako je raditi kod vas.

Kako vam se čine date promene? Da li vas raduju ili plaše? Kakve su posledice po strukturui broj zaposlenih po vašem mišljenju?

(Napomena: autorka teksta je Nataša Šovljanski, HR savetnica na sajtu Mojtim.com)