Našao si posao za koji stvarno želiš da apliciraš. ZNAŠ da ćeš biti savršen za isti i proveo si čitav dan u sastavljanju CV-ija i motivacionog pisma. Ali, pre nego št pritisneš send, STOP!

Sačekaj momenat i pročitaj naš vodič o najčešćim greškama prilikom apliciranja za posao. Ove potencijalne greške koje možeš imati u svojoj biografiji i te kako mogu napraviti razliku između dobijanja intervjua za posao i nesvrstavanja tvog CV-ija u gomilu „DA“.

posao konkurs

1.Gospodine Nenade? Oh, izvinite, gospodine Nikola…

Izgleda da je očigledno, ali postarajte se da ste pravilno naveli ime osobe kojoj aplicirate za posao, i u email-u i u motivacionom pismu. Gospodin Nikola ne želi biti nazvan nekim drugim imenom. Zato dva puta proverite imena važnih ljudi u kompaniji i naravno onih kojima se obraćate.

2. Pravopisne greške!

Proveri pravopisne greške iz ovih stopa! Ti si intelektualac, ne treba ti greška ovakve prirode.

3. Pravi CV, ali pogrešna kompanija.

Kada apliciraš na više različitih konkursa, proveri dobro da li pravi CV ide pravoj kompaniji. Svaki CV treba biti različit. Ako pošalješ pogrešan CV u pogrešnu kompaniju to će sigurno umanjiti tvoje šanse.

4. „Zakači“ svoje priloge.

Koncentiši se prilikom slanja email-a. Zakači svoj attachment. Nemoj zaboraviti da to uradiš prvi put, pa da nakon dva minuta shvatiš da nisi zakačio priloge, i ovog puta šalješ isti email ali sada sa prilozima. Malo neozbiljno, zar ne? Ostavljaš utisak neskoncentrisane osobe.

5. Format tvog CV-ija

Postaraj se da format tvog CV-ija bude takav da ga je lako otvoriti na bilo kom računaru ili bar na većini od njih. Danas ima toliko verzija Word-a da neki računari jednostavno ne mogu pristupiti „zakačenim“ fajlovima. Najbolje je da sačuvaš svoj CV kao standardni doc.file koji bilo koji računar može otvoriti.

6. Sudi o knjizi po naslovu

Tvoj CV mora sadržati tvoje ime napisano malim i jasno postavljenim slovima na vrhu dokumenta. Ne moraš pisati „CV“ ili „Curriculum Vitae“ na vrhu dokumenta. Ipak želiš da upamte tvoje ime, zar ne?

7. Email adresa

Nemojte aplicirati sa svog ličnog email-a, na primer beerlover@gmail.com. Pitam se da li će poslodavac otvoriti poštu sa ovakvom adresom, sumnajm. Nemoj sam sebi oduzimati bodove na ovaj način.

posao konkurs

8. Još jednom za sreću

Baci pogled na sve još jednom. Nikad se ne zna šta je tu moglo da zaluta.

9.  ….Ali zapamti

Spell checkers nisu nepogrešivi. Proveri još jednom gramatičke greške. Ako i sam nisi siguran, uvek možeš konsultovati nekog od članova porodice ili prijatelja, da uz šoljicu kafe prodiskutujete o mogućim greškama.

10. I na kraju…

Pročitaj sve još jednom, da daaa JOŠ JEDNOM, i ako si siguran da je sve 100% ispravno press SEND.