Pisanje CV-ija može biti jedan od najtežih izazova prilikom traženja posla. Većina poslodavaca provede par sekundi u čitanju tvoje biografije pre nego što je stavi u „DA“ ili „NE“ gomilu.

Ne brini! Ovde je top deset saveta kako da pokažeš svetu „Da to sam ja“ i dobiješ taj važan intervju.

ubedi poslodavca

1. Neka tvoj CV bude realan

Obično, CV ne bi trebalo da ima više od dve stranice A4 formata. Poslodavac obično provede 8 sekundi čitajući bilo koji CV. A sigurno nećeš biti svrstan ni u jednu gomilu ako smestiš unutra čitavu svoju životnu priču. Zato ostani dosledan poenti a ostavi takve detalje za intervju.

2. Skroji svoj CV

Zapravo svi to radimo. Kopiramo jedan isti CV po uzoru na druge, kako bi skratili svoje vreme. STOP, nemoj to raditi. Nađi vremena da popraviš svoju biografiju kako bi dobio posao za koji si aplicirao. Istraži kompaniju. Iskoristi oglas za posao kako bi stavio akcenat na svoje veštine. Poslodavac će svakako ceniti tvoj očigledan napor.

3.  Napišite ličnu izjavu

Nemoj misliti da će poslodavcu biti dovoljno da vidi to što imaš iskustva koje je vezano za njegov posao. Umesto toga napiši kratku izjavu zašto baš tebe treba da izabere u moru kandidata. Ovo se treba naći i u tvom motivacionom pismu.

4. Ne ostavljajte praznine

Nemoj ostavljati praznine u CV-iju. Na taj način će poslodavac početi da sumnja u tvoje veštine i neće ti dati prednost u odnosu na druge kandidate. Ako nisi radio neko vreme svakako može biti zabrinjavajuće ali daj pozitivnu stranu tome. Navedi kako si se u međuvremenu bavio volonterskim radom, pohađao kurseve, razvijao takozvane soft- skills (mekane veštine) komunikaciju, timski rad, ili upravljanje projektima. Ako jesi, viči o tome!

5. Ažuriraj svoj CV

Stalno ažuriraj svoju biografiju, da li tražio posao ili ne. Šta god da se važno desi za tvoju karijeru zapiši to, kako kasnije ne bi zaboravio  a može biti od velike važnosti.

ubedi poslodavca

6. Nemoj imati pravopisne greške

Nemoj poslodavcu bockati u oko pravopisnim greškama. Oni to vide i i te kako traže. To ostavlja jako loš utisak. Nemoj dozvoliti da poslodavac odbaci tvoj CV zbog grešaka u pisanju. Ukoliko nisi siguran uvek možeš konsultovati neke od aplikacija za ispravku grešaka u pisanju. http://edukaplus.com/vesti/zaposljavanje-otvaranje-radnih-mesta/deset-najcescih-cv-gresaka-koje-moras-izbeci/

7. Uvek govori istinu

Svi pomalo lažu kada pišu svoj CV, zar ne? Nemoj sebe dovoditi u situaciju da budeš uhvaćen u laži, to je najmanje što ti treba. I tokom intervjua možeš biti uhvaćen ako ne znaš da odgovoriš na pitanje iz oblasti za koju si tvrdio da poznaješ. Između ostalog najgore što može da ti se desi je da dobiješ posao a da ne raspolažeš veštinama koje si naveo u biografiji. E, tu stvarno može biti problema.

8. Matematika u CV-iju

Ovo možda zvuči glupo, ali ako obogatiš svoja dostignuća brojevima, to će svakako lakše prodati tvoj CV. Kada pišeš svoju radnu istoriju nemoj samo reći da si uspeo da povećaš prodaju, reci da si je uvećao  za 70%. Veliki brojevi su posebno dobri. Samo vodi računa o tački 7.

9. Neka tvoj CV izgleda estetski  lepo

Živimo u svetu gde je slika SVE i to je svakako važno za tvoj CV. Ulepšaj svoj Cv. Neka ti rečenice budu kratke. Koristi trik grafičkog dizajna kako bi ostavio puno belog prostora oko teksta i učinio svoj CV privlačnim i lepim na oko. Budi kreativan.

10. Neka tvoja ključna reč zvuči prijateljski

Ako si upload-ovao svoj CV na nekom od sajtova za traženje posla, ključna reč ti je veoma važna. Na taj način pomažeš pretraživaču da tvoj CV bude izabran u gomili drugih biografija. Na primer kandidati za poslove u oblasti marketinga mogu napomenuti SEO (Search Engine Optimization), iskustvo u oblasti direktnog i digitalnog marketinga pored ostalih veština i iskustva koje poseduju.

U konačnom, budi kreativan, uloži sebe i svoj trud prilikom pisanja biografije. I upamti, svaki od konkursa zahteva modifikaciju iste.