Zarada od bostana – slatka i puna znoja
| Izvor: RTV

U letnjim danima najbolje osveženje svakako su lubenice. Međutim, njihova proizvodnja zahteva velika ulaganja, ali i mukotrpan rad. Koliko je taj posao isplativ?

Proizvodnja bostana nije ni malo lak posao. Potrebna su ulaganja a istovremeno i dosta rada. Ulog u kupovinu semena nije beznačajan, tim pre što ozbljne bostandžije prate trendove i zahteve kupaca, pa su tako između ostalog zastupljene i sorte Vasko, Top Gan i Koloseo. Iako je izbor veliki, Svetozar Brkić iz sremskog sela Rivica čuvenom po bostanu, otkriva koje lubenice su najbolje.

– Sve su sorte dobre, međutim ove godine problem, jako su bujne vreže, malo češće sam ih posadio. Posle mi je ona hladnoća i mraz udario i jedno hiljadu struka je propalo – kaže Brkić.

I bostandžija Dušan Pajić, kaže da što se rada tiče nije nikakv problem, mogao bi i 10 jutara da poseje, međutim plasman nije ni malo lak.

– Nema tu neke velike zarade, nemamo zlatne Bosne, nekada su ljudi perine nosili, u perinama spavali i u njima vraćali pare kući. Sada je to sve slabije – kaže Pajić.

I u Dobrincima, nedaleko od Rume situacija je slična. Ipak zbog tradicije ali i kakve takve zarade, gotovo da i nema domaćinstva u kom ne seju ovo slasno povrće.

– Trenutno dobro ide, cena dobra, brzo se proda, međutim nešto tu nije, dal su veliki ulozi. Jednostavno Sremac ne može bez lubenica, naučio je na lubenicu i ne može da je se otarasi – objašnjava Đorđe Tomić.

Dok traje sezona bostandžije ne dolaze kući, svakodnevno su u kolibama i čuvaju plodove svog rada od štetočina ali, još kako i kradljivaca. A kakva je zarada od bostana?

– Ima kao na lotou, jedna 7, dve 6, poneka 5, ostalo ništa – ističe Aleksa Olujić.

Manja ili veća zarada, kako god, lubenice se od vajkada seju u Sremu. U ove vrele dane, ukoliko kojim slučajem prolazite kroz sela Rivicu ili Dobrince, počastite se najslađim plodovima, dobrim sremačkim bostanom.