Zasadi pod organskom proizvodnjom u 2015. povećani za oko 65% – Država nastavlja da pomaže subvencijama
| Izvor: eKapija

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da u Srbiji nije dovoljno iskorišćena mogućnost za organsku proizvodnju i dodala da su zasadi pod organskom proizvodnjom povećani 2015. u odnosu na 2014. godinu za oko 65%.

– Nismo zadovoljni kako je iskorišena mogućnost za ovaj vid proizvodnje, jer Srbija ima površine koje se mogu odlično iskoristiti za organsku proizvodnju voća – rekla je Bogosavljević Bošković i navela da Ministarstvo poljoprivrede podržava i subvencijama pomaže organsku proizvodnju kroz pomoć za podizanje zasada, nabavku sadnica, stubova, protivgradne mreže, izgradnju prerađivačkih kapaciteta i to u novčanim iznosima koji su 40% viši nego za konvencionalnu proizvodnju.

Posebno naglasila rezultate programa „Fruit and berries“, koji su zajedno realizovale Republika Srbija i Kraljevina Danska a rezultati su nabavke traktora i priključnih mašina, novi zasadi voća, edukacija 10.500 ljudi i više od 800 novih radna mesta, posebno za žene i mlade, što je oko 5 mil EUR uloženih u proizvodnju voća.

Nenad Janićijević, vlasnik hladnjače iz Donjih Grgura koji godišnje izveze više od 1.500 tona organik voća, je u razgovoru sa ministarkom istakao da je ovakva proizvodnja voća budućnost Srbije i Topličkog kraja, ali i da je neophodno udruživanje proizvođača, stalni kontakt sa agronomima i savetodavnim službama.