Zastava oružje izvozi u Ameriku ‘kalašnjikove’ vredne 7,5 mil USD – Ugovoreno 95% poslova za 2017. godinu
| Izvor: Danas

U Zastavu oružje upravo je stiglo deset od 17 naručenih obradnih centara, od koji je osam već stavljeno u funkciju. Preostalih sedam numeričkih mašina u fabriku treba da stigne do sredine avgusta.

Vrednost investicije je oko 2,5 mil EUR, od kojih je 2 mil EUR obezbeđeno kreditom Srpske banke sa grejs periodom i rokom otplate od dve godine, dok je preostalih 500.000 EUR izdvojeno iz fabričke kase.

– Nova oprema omogućiće smanjenje troškova i stabilan kvalitet proizvoda, a samim time i veću konkurentnost Zastavinog programa na svetskim tržištima, gde su za ovu godinu ugovoreni poslovi u vrednosti od 50 mil USD. To će nam bitu dovoljno da finansiramo rad fabrike i ostvarimo dobit od oko pet miliona dolara – rekao je direktor Zastave oružja Milojko Brzaković.

Napomenuo je da je ta fabrika u prvom ovogodišnjem polugođu ostvarila 10% veću proizvodnju nego u istom periodu lane, i da je od početka godine do kraja maja, imala dobit od 243,5 miliona dinara.

Istakao je i da Zastavina fabrika oružja uveliko ugovara poslovne aranžmane za narednu godinu. Tako je nedavno, na Međunarodnom sajmu vojnog naoružanja (Satory) u Parizu, sa američkim partnerom, kompanijom Century Arms, potpisan ugovor o izvozu poluautomatskih ‘kalašnjikova’ (u Americi ih koriste kao lovačko oružje) u 2017. u vrednosti od 7,5 mil USD.

U fabriku 20. juna dolazi nova indijska državna delegacija koja je zainteresovana za kupovinu pešadijskog naoružanja, nakon što je kragujevački program proletos pobedio na jednom njihovom tenderu. Dan pre toga, predstavnici Zastave će u Nju Delhiju prisustvovati demonstraciji tehničko-streljačkih potencijala naoružanja.

Brzaković tvrdi da je Zastava oružje sa inostranim partnerima već ugovorila 95% od poslova planiranih za 2017, a preostalih 5% biće ugovoreno do kraja avgusta.