„Zastava oružje“ uspostavila saradnju sa Indijom – Na pomolu izvozni angažman vredan na desetine miliona dolara
| Izvor: Danas

Predstavnici ministarstva odbrane i policije Indije boraviće tokom ove nedelje u Kragujevcu, gde će sa menadžmentom „Zastava oružja“ nastaviti već započete pregovore o isporuci „Zastavinog“ vojnog naoružanja indijskim snagama bezbednosti.

One, prema saznanjima „Danasa“, broje oko 3,5 miliona ljudi. Kako tvrde izvori lista, Indija nema kvalitetnu vojnu pušku, te se kragujevačkoj fabrici oružja otvara mogućnost da ugovori dugoročnije poslovne angažmane vredne na desetine miliona dolara.

„Zastava oružje“ je sa Indijom već uspostavila saradnju, kada je početkom prošle godine pobedila na tenderu za izvoz poluatomatskih i snajperskih pušaka u tu zemlju. Uzorci poluatomske puške već su poslati u Indiju, a delegacija kragujevačke fabrike je u aprilu bila na sajmu naoružanja u Nju Delhiju, gde su započeti razgovori o dugoročnoj saradnji te fabrike i indijskih ministarstava odbrane i policije, koji će ovih dana da se nastave u Kragujevcu.

U Kragujevcu je, krajem prošle nedelje, boravila i delegacija Bangladeša, koja je takođe zainteresovana za kupovinu pešadijskog naoružanja, „Zastava oružje“ je uzorke poluatomske puške poslala i u Pakistan, u očekivanju da se otvori još jedno potencijalno tržište.

Fabrika vojno naoružanje prodaje širom sveta, a najviše na Bliskom istoku i u Africi, a u poslednje vreme „Zastava“ sve veće količine lovačkog oružja prodaje u Kanadi. Kompanija se takođe uspešno vraća u Australiju i osvaja evropska tržišta, pre svega zemalja u srednjoj Evropi, među kojima su Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska.

U fabrici tvrde da su za 2017. već ugovorili poslove koji upošljavaju 80% kapaciteta.