„Zastava oružje“ već ugovorila izvoz gotovo kompletne proizvodnje do 2018. godine
| Izvor: Novosti

Fabrika „Zastava oružje“ već je obezbedila izvozne ugovore vredne oko sto miliona dolara i na inostranom tržištu ugovorila plasman gotovo kompletne proizvodnju za ovu i narednu godinu.
Ovo je, prema računici poslovodstva, možda najveći poslovni uspeh ove fabrike poslednjih decenija. Cifre, odnosno vrednost izvoza, kažu, možda su i manje važne od poverenja koje su stekli među poslovnim partnerima zahvaljujući kvalitetu i poštovanjem rokova isporuke.

– Deo poslova ugovoren je i za 2018. godinu – kaže Milojko Brzaković, generalni direktor „Zastava oružja“. -Nama je najvažnije da smo se vratili na „stara“, ali i proširili na druga svetska tržišta gde su naši proizvodi cenjeni i traženi.

Kragujevačko vojno i sportsko oružje izvozi se na tržišta SAD, centralne Afrike, Azije, Kanade, Australije… Prilikom nedavne posete Kragujevcu, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kazao je da će država podržati i pomoći preduzeća koja donose devize. Jedno od najznačajnijih je i „Zastava oružje“, koja izvozi 98 odsto proizvodnje, a uvozi samo specijalni čelik, što je gotovo zanemarljivo. Sve ostalo su ruke vrsnih majstora i poverenje u kvalitet oružja iz Kragujevca.

U ovoj fabrici ne kriju da su im potrebni dobri glodači, brusači, bravari, ali i visokoobrazovani kadrovi. Za njih je konkurs stalno otvoren. Međutim, nema ih na tržištu, pa su u fabrici prinuđeni da sami ulažu u dodatnu obuku ovih kadrova.

– Ulaganje u dobre majstore nije trošak, već investicija koja se brzo vraća. Na tome ćemo insistirati i primati nove radnike. Prema planu poslovanja, ove godine primićemo u radni odnos stotinak novih radnika – kaže Brzaković.

On kaže da ovu fabriku trenutno znatno opterećuje upravo nedostatak dobrih majstora i inženjera u čije su dodatno obrazovanje i obuku spremni da ulože, ali i nova oprema i za to adekvatan prostor. Mogli su, kaže, na osnovu tražnje stranih partnera da ugovore i veće izvozne poslove, ali svesni su da trenutno za to nemaju dovoljno kapaciteta, ni ljudskih, ni tehničko-tehnoloških.

Ovoj firmi je potrebna i nova, dobro opremljena hala.Prostor imaju, mašine kupuju. Već su izdvojili oko 2,5 miliona evra, a 17 novih mašina će biti instalirano već u julu ove godine. Reč je o najsavremenijim američkim strugovima, obradnim centrima i drugoj tehnologiji. Samo u ovoj godini planirana su ulaganja od još oko 2,5 miliona evra.

Dobra saradnja ključ uspeha

U fabrici kažu da imaju dobru saradnju sa Ministarstvom odbrane i firmom „Jugoimport SDPR“. Spremni su, kažu, da im pomognu i u prevazilaženju problema oko dugova koje ova fabrika ima iz ranijih godina.

– Oružje je specifična roba i ta saradnja je neophodna. Važno je, međutim, da imaju razumevanja i za naše potrebe i poteškoće. To daje i dobre rezultate – kaže direktor Brzaković.