Zašto Srbija izvozi daske, a ne stolice? – Neiskorišćen potencijal drvne industrije
| Izvor: Novosti

Lokalne samouprave širom Srbije prepoznale su svoj drvni potencijal i vide ga kao osnovu za privredni rast i povećanje zaposlenosti. Usvajanjem Akcionog plana Srbije kao zemlje izvoznice nameštaja, koji se uskoro očekuje, opštine će imati velike benefite, ocenio je prvi čovek Tutina, Šemsudin Kučević, jedan od autora tog plana.
– Samo na teritoriji naše opštine, gde posluje 10 velikih firmi i 1.000 malih zanatlija, godišnje se proizvede oko 30.000 metara kubnih drvne građe – naglašava Kučević. – Ukoliko to preradimo kroz višu fazu i dobijemo finalni proizvod, zarada, odnosno, dodata vrednost, povećaće se pet do osam puta.

U 2015. Srbija je izvezla 145.000 metara kubnih rezane građe, vredne 45,3 mil EUR. A kada bi se to preradilo, recimo u stolice, što bi iznelo oko pet miliona komada, njihova vrednost u izvozu mogla bi da dostigne 265 mil EUR. Oko šest puta više u odnosu na izvoz dasaka i ploča. Uz to, otvorilo bi se najmanje 5.000 radnih mesta.

– Drvna industrija Srbije ima veliki potencijal, jer ima domaću sirovinsku bazu, na kojoj zasniva proizvodnju, ali to ne koristi dovoljno – ocenjeno je u Privrednoj komori Srbije na predstavljanju Akcionog plana za podršku izvoza u drvno-prerađivačkom sektoru u 46 opština širom Srbije.

Trenutno se u Srbiji, kad je reč o drvnoj industriji, školuju samo 42 stolara i 161 tehničar, pa je značajno unaprediti obrazovanje u tom sektoru.

– Od naredne školske godine u obrazovni sistem biće uveden novi profil – operater za izradu nameštaja, a dve tehničke škole, u Užicu i Subotici, sprovodiće ovaj program – ukazuje Ješa Erčić, direktor sektora industrije i poljoprivrede u PKS.