„Železnice Srbije“ usvojile ugovor sa Rusima vredan 150 mil USD
Izvor: Beta

Skupština „Železnica Srbije“ usvojila je u utorak (14. oktobra 2014. godine) dva aneksa ugovora sa kompanijom Ruskih državnih železnica „RDŽ Intenational“ o nabavci 27 dizel-motornih vozova i remontu dela pruge na koridoru 10, u vrednosti od 150 mil USD, saopštilo je to javno preduzeće.

Prema rečima predsednika skupštine „Železnica Srbije“ Zorana Anđelkovića, odlukom skupštine zaključena su dva aneksa osnovnog ugovora o realizaciji ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica.

– Reč je o aneksu 2.1. za remont tri deonice pruga kroz Srbiju na Koridoru 10, dužine 65,7 kilometara i aneksu 5 za nabavku 27 novih ruskih dizel-motornih vozova za potrebe srpskih železnica. Vrednost ugovora je skoro 150 mil USD, što je najveća investicija u „Železnice Srbije“ od Drugog svetskog rata do danas – rekao je Anđelković.

On je ocenio da će realizacijom ruskog kredita, efekti modernizacije srpskih železnica biti „vrlo brzo vidljivi i prepoznatljivi“ a da će pruge i vozovi u Srbiji „u narednih pet godina postati savremeniji i efikasniji“.
baner1
Kako se navodi u saopštenju „Železnica Srbije“, aneksom 2.1 osnovnog ugovora, obuhvaćena je rekonstrukcija deonica Mala Krsna-Velika Plana, Sopot Kosmajski-Kovačevac i Ruma-Golubinci, ukupne dužine 65,7 kilometara.

Vrednost radova na tim deonicama severnog kraka Koridora 10 iznosi 48,7 mil EUR.

Dodaje se da će „Železnice Srbije“, prihvatanjem aneksa 5 osnovnog ugovora sa ruskim partnerom, nabaviti 27 novih dizel-motornih vozova proizvođača „Metrovagonmaša“ iz Rusije, čija je vrednost 100 mil USD.

– Srpske železnice uz 27 kompozicija, dobijaju i rezervne delove u vrednosti od oko 2,6 mil USD a premijera novog voza na domaćim prugama može se očekivati osam meseci nakon potpisivanja ugovora – saopštile su „Železnice Srbije“.