„Žitoprodukt“ za tri godine udvostručio proizvodnju hleba – Brašnom iz zrenjaninskog mlina snabdeva se 9 pogona iz sistema „Don Dona“

„Žitoprodukt“ za tri godine udvostručio proizvodnju hleba – Brašnom iz zrenjaninskog mlina snabdeva se 9 pogona iz sistema „Don Dona“
Izvor: eKapija

Ove jeseni kompanija „Don Don“ obeležava trogodišnjicu poslovanja u čuvenom zrenjaninskom pogonu „Žitoprodukt“. Dolazak najvećeg srpskog proizvođača hleba i peciva u Zrenjanin pokrenuo je mlin i proizvodnju, a ove godine „Žitoprodukt“ beleži rekordne količine u proizvodnji hleba, ali i u otkupu i preradi pšenice.

Goran Radovanović, rukovodilac pekare, kaže da se sa dolaskom „Don Dona“ kao strateškog ulagača puno investiralo kako bi se potrošačima osim tradicionalnih ponudile i specijalne vrste pekarskih proizvoda, sa dodatnim benefitima. U pekari se sada peku i kajzerice i razne vrste peciva sa semenkama.

– „Don Don“ je u zrenjaninsku pekaru investirao sredstva za nabavku linije za tunelsku proizvodnju hleba, kapaciteta 1500 kom./h. Ugrađene su dve etažne peći za proizvodnju svežeg specijalnog hleba, postavljena je nova roto peć, nabavljena je najsavremenija mašina za rezanje i pakovanje hleba, a urađen je i remont stare tunelske linije. Investicijama u pogon proizvodnja u pekari je udvostručena. Osim tradicionalne vekne, takozvanog „linijskog hleba“, u Zrenjaninu se danas peku i specijalne vrste hleba koje u sebi ne sadrže aditive i E brojeve – ističe Goran Radovanović.

U Zrenjaninskoj pekari dnevno se utroši cca 15t brašna, a u pogonu radi 80 ljudi.

I u čuvenom mlinu se vredno radilo u protekle tri godine. Postepena ulaganja u širenje poslovanja doprinela su tome da se danas iskorišćenost kapaciteta mlina kreće u okvirima od 90-100%. 2013. godine na tržištu se pojavilo brašno u kilogramskom pakovanju koje „Žitoprodukt“ nije imao duže od decenije. Krajem prošle godine povećan je i kapacitet prerade i mlevenja pšenice sa 160 na 200t/dan brašna.

– Iz našeg pogona se sabdeva tržište Zrenjanina sa okolinom sve do Kikinde, kao i tržište Novog Sada do Srema, Pančeva i Vršca – kaže Goran Radovanović.

– Brašnom iz našeg mlina snabdevaju se i svi pogoni iz sistema „Don Dona“. Organizujemo i sa proizvođačima ugovaramo proizvodnju visokokvalitetnih sorti pšenice čime se obezbeđuje konstantan kvalitet brašna, što je osnov za kvalitetan finalni proizvod – kaže Verica Petrov, glavni tehnolog „Žitoprodukta“.

Ove godine „Žitoprodukt“ je zabeležio i rekordan otkup pšenice. U periodu od juna do avgusta 2014. godine otkupljena je gotovo 21 000t pšenice. Poređenja radi, u istom periodu 2012. otkupljeno je 16 000t, a 2013. oko 8 500t.
baner1
Verica Petrov, glavni tehnolog „Žitoprodukta“, ističe da je kvalitet pšenice rezultat interakcije sorte, lokaliteta, primenjenih agrotehničkih mera i klimatskih uslova. Sadržaj proteina u pšenici roda 2014. kreće se u širokom opsegu od 10.70 – 15.10 %. Vrednosti hektolitarske mase bile su više na početku žetve, da bi kako je žetva odmicala došlo do pada. Iako je kvalitet pšenice ove godine, zbog jakih padavina i nepovoljnih klimatskih uslova niži u odnosu na prethodne godine, to se neće odraziti na kvalitet finalnog proizvoda.

– Brojna laboratorijska ispitivanja u internoj laboratoriji i probna pečenja u pogonskim uslovima u saradnji sa dobavljačima sirovina za pekarsku industriju daju smernice za očuvanje i poboljšanje kvaliteta finalnih proizvoda. To je ujedno i garancija da će potrošači uživati u ukusu na koji su navikli – ističe Verica Petrov.

U „Žitoproduktu“ kažu da će u budućnosti, kao i do sada, kvalitet i bezbednost proizvoda biti imperativ, jer je to ono po čemu ih Zrenjaninci prepoznaju.

Pročitajte takođe

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018.

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018. Izvor: eKapija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *