Zrenjanin: Dve pameti šire biznis
Slobodan Pašić |

Srpsko-nemačko preduzeće osvojilo regionalno tržište opreme za uljarsku industriju. Firma Umićevića i „Petkusa“ projektuju, grade i proizvode mašine za uljare…

DOBRA saradnja s nemačkim partnerima i rezultati kakve i zagovaraju naši političari u razgovorima sa kolegama iz ekonomski najsnažnije države EU, karakterišu poslovanje zrenjaninske firme UM-ING („Umićević inženjering“) i „Petkusa Balkan“, preduzeća koje je UM-ING formirao zajedno sa nemačkom kompanijom „Petkus“.

UM-ING porodična je firma, koju je pre 11 godina sa suprugom Ljiljanom osnovao Borislav Umićević i kao prvi domaći investitor izgradio savremenu fabriku u industrijskoj zoni „Bagljaš“. Po završetku studija mašinstva, biznisu se priključio i sin Marko. Poslovanje je osmislio Borislav, koji je godinama sakupljao znanje u industriji ulja „Dijamant“. Bio je direktor proizvodnje i razvoja, te stekao ugled jednog od najboljih evropskih poznavalaca uljarske tehnologije.

– Nema nikakve tajne u uspešnoj saradnji sa nemačkim privrednicima. Potrebno je samo ispuniti na vreme ono što se dogovori i to je njihov osnovni princip rada – ističe Borislav Umićević, koji je sarađivao sa „Krupom“ i zastupao nekoliko nemačkih firmi u bivšoj Jugoslaviji.

Dok nije osnovao zajedničko preduzeće sa „Petkusom“, UM-ING, radio je na izgradnji ili rekonstrukciji uljara u Šidu, Somboru, Velikom Gradištu, Štipu i Bitolju u Makedoniji.

– Sa nemačkom firmom, gde imamo zajedničko ulaganje po 50 odsto i shodno tome upravljačka prava, potpuno smo osvojili regionalno tržište procesne opreme za uljarsku industriju. Ali, proširili smo se i na proizvodnju silosa, sušara, skladišta za žito i drugu opremu za agrar. Posao ugovaramo sve više u zemljama u okruženju, a naši objekti sada niču u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Moldaviji – iznosi Umićević.

Kruna uspeha ove srpsko-nemačke privredne saradnje izgradnja je doradnog centra za semensku robu firme KVS u Bečeju. Projekat je realizovan u celini po sistemu „ključ u ruke“ u rekordnom roku, a vrednost posle je oko 30 miliona evra.

– Izgradnjom nove hale i kupovinom novih mašina i opreme još više smo se osposobili za tržišnu utakmicu evropskih razmera. Pružamo kompletan inženjering – od razvoja, projektovanja i konstruisanja, do izrade mašina i postrojenja – ističe Umićević, čija je firma UM-ING nedavno postala novi član prestižnog poslovnog kruga „Zrepok“.

Lanjski rezultati još se sumiraju, ali sa produkcijom od oko 15 miliona evra, izvesno je da je bila jedna od uspešnijih godina, najviše zahvaljujući realizaciji projekata u inostranstvu. Velika su očekivanja i za 2016, jer su već ugovoreni značajni poslovi u Bugarskoj i Rumuniji. U Libanu, tačnije Bejrutu, UM-ING treba da izgradi uljaru.

MAŠINA ZA LjUŠTENjE SUNCOKRETA

UMIĆEVIĆ je konstruisao i proizveo mašinu za ljušćenje suncokreta. Po vlastitom patentu, proizvedena je i oprema za obradu rafinacionog taloga, koji je uljarima bio veliki ekološki problem. Sada se prerađuje u proizvod koji je tražen na tržištu i ima berzansku cenu.

ADMINISTRACIJA

DOMAĆEM ambijentu za poslovanje Umićević uglavnom zamera tromost administracije i velika opterećenja kroz razne poreze i doprinose. Smeta mu i sporost u povraćaju PDV, zbog čega proizvodne firme moraju da snose veliki finansijski teret. Ipak, ističe da sve može da se nadomesti smanjenjem troškova, eliminisanjem grešaka, maksimalnim korišćenjem kapaciteta – baš kako to rade Nemci!

VESTI IZ RUBRIKE