Zrenjanin izdvaja 50 hektara u Banatskom Despotovcu za farmu kompanije Tonnies
| Izvor: Politika

Sasvim je izvesno da nemačka kompanija Tonnies kreće s izgradnjom dugo najavljivanih farmi svinja u našoj zemlji. Konkretan potez učinila je Skupština grada Zrenjanina, koja je donela prve odluke u procesu stvaranja uslova za početak gradnje jedne od njih – u ataru sela Banatski Despotovac.

Na sednici gradskog parlamenta pod dopunskom tačkom dnevnog reda doneta je odluka o izradi plana detaljne regulacije poljoprivrednog zemljišta u blizini sela Banatski Despotovac. Mada nije precizirano, radi se o proceduri za gradnju Tonniesove farme.

Predstavnici vlasti obrazložili su da je zahtev za regulaciju zemljišta došao iz Ministarstva poljoprivrede. Gradonačelnik Čedomir Janjić rekao je da je zaista reč o pripremama za Tonnniesovu farmu, ali da u detalje ne može da ulazi, jer on nema precizne informacije, a grad nije nadležan za to već ministarstvo.

Ono što gradonačelnik ovim povodom naglašava, jeste strana investicija vrednija od 22 mil EUR, zapošljavanje većeg broja radnika i angažovanje naših ratara kroz kooperantski odnos s nemačkom firmom.

U Banatskom Despotovcu još nema konkretnih reakcija povodom mogućeg dolaska Tonniesa. U rukovodstvu sela tvrde da se oko 50 hektara državne zemlje, koja je namenjena nemačkom investitoru, nalazi nekoliko kilometara od naselja i da eventualni neugodni mirisi, na šta su ukazivali ekolozi, neće dopirati do meštana.