Zrenjanin izdvaja 50 hektara u Banatskom Despotovcu za farmu kompanije Tonnies

Zrenjanin izdvaja 50 hektara u Banatskom Despotovcu za farmu kompanije Tonnies
| Izvor: Politika

Sasvim je izvesno da nemačka kompanija Tonnies kreće s izgradnjom dugo najavljivanih farmi svinja u našoj zemlji. Konkretan potez učinila je Skupština grada Zrenjanina, koja je donela prve odluke u procesu stvaranja uslova za početak gradnje jedne od njih – u ataru sela Banatski Despotovac.

Na sednici gradskog parlamenta pod dopunskom tačkom dnevnog reda doneta je odluka o izradi plana detaljne regulacije poljoprivrednog zemljišta u blizini sela Banatski Despotovac. Mada nije precizirano, radi se o proceduri za gradnju Tonniesove farme.

Predstavnici vlasti obrazložili su da je zahtev za regulaciju zemljišta došao iz Ministarstva poljoprivrede. Gradonačelnik Čedomir Janjić rekao je da je zaista reč o pripremama za Tonnniesovu farmu, ali da u detalje ne može da ulazi, jer on nema precizne informacije, a grad nije nadležan za to već ministarstvo.

Ono što gradonačelnik ovim povodom naglašava, jeste strana investicija vrednija od 22 mil EUR, zapošljavanje većeg broja radnika i angažovanje naših ratara kroz kooperantski odnos s nemačkom firmom.

U Banatskom Despotovcu još nema konkretnih reakcija povodom mogućeg dolaska Tonniesa. U rukovodstvu sela tvrde da se oko 50 hektara državne zemlje, koja je namenjena nemačkom investitoru, nalazi nekoliko kilometara od naselja i da eventualni neugodni mirisi, na šta su ukazivali ekolozi, neće dopirati do meštana.

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *