„Žuti“ i „crni“ sok stižu na domaće tržište – Fabrika vode Mioni počela proizvodnju gaziranih pića

„Žuti“ i „crni“ sok stižu na domaće tržište – Fabrika vode Mioni počela proizvodnju gaziranih pića

Fabrika vode Mioni proširila je nedavno proizvodni program proizvodnjom gaziranih pića upečatljivog naziva – Crni sok i Žuti sok. Kako u toj kompaniji kažu za portal eKapija, za ovakvo brendiranje svojih novih proizvoda odlučili su se jer su želeli da budu različiti, dugačiji po dizajnu i kvalitetu od konkurencije.

– U narodu tradicionalno poznat „crni“ i „žuti“ sok, sa etiketom na ćirilici, biće nešto što ove proizvode izdvaja na tržištu – kaže direktor fabrike Saša Mićić.

Kompanija iz Mionice kod Valjeva je, inače, u liniju za proizvodnju i punjenje gaziranih voda i pića investirala 1,7 mil EUR, pa kapacitet proizvodnje sada iznosi više od 50 miliona boca na godišnjem nivou. Od tog ukupnog kapaciteta, oko deset miliona boca biće „crni“ i „žuti“ sok, koji bi trebalo da bude cenovno konkurentan, sa previđenom cenom od 90 dinara za flašu od dva litra.

U ovoj kompaniji u vlasništvu Delta holdinga kažu da je trenutna situacija na tržištu gaziranih sokova u Srbiji stabilna sa blagom tendencijom rasta. Dodaju i da, iako postoji dominantan lider, „veliki deo tržišta ostaje kao potencijal“.

Ova kompanija, koja u 2017. obeležava 10 godina postojanja, očekuje da bi u naredne tri godine mogla da dostigne i 10% do 15% domaćeg tržišta gaziranih sokova.

Srbiju će „žuti“ i „crni“ sok u početku osvajati kroz maloprodaju, dok će se nakon toga fokusirati i na HORECA (hoteli, restorani, kafići) kanal. Kada je reč o izvozu, on zasad nije u planu, ali u Fabrici vode Mioni potencijal vide, zbog ćiriličnog pisma, u plasmanu proizvoda u Republiku Srpsku, Makedoniju i Crnu Goru.

Kada je proizvodnja i prodaja vode u pitanju, glavni adut Fabrike vode Mioni, Aqua Gala trenutno drži oko 3% domaćeg tržišta dok je plan da se taj udeo poveća na 10%.

– Tržište vode u Srbiji raste. Ljudi sve više vode računa o zdravlju i okreću se flaširanoj vodi kao dominantnom napitku. Naša voda sadrži mineral SiO2 (silica) poznat kao mineral lepote, koji blagotvorno utiče na ćelije kolagena tj. kožu, kosu i nokte – kažu u kompaniji Mioni.

Aqua Gala se od ove godine proizvodi u novoj ambalaži sa motivima cveta narcisa, po kome je obližnja planina Maljen poznata. Takođe, u prodaji će se naći i manje flaše vode specijalno osmišljene za decu, koje će na ambalaži imati motive životinja koje se mogu naći u valjevskom kraju, poput ježa i zeca.

Inače, u Fabrici vode Mioni je trenutno zaposleno 39 ljudi, a tim je, kažu, nedavno proširen za još 5 radnika. Plan kompanije je da za dve-tri godine broj zaposlenih poveća na 100, a na nova zapošljavanja uticaće i buduće investicije.

– Cilj nam je da naredne godine proizvodimo sokove i u staklenoj ambalaži, pa ćemo u tu liniju uložiti 300.000 EUR – objašnjava Mićić i dodaje da fabrika vode beleži rast u volumenima od oko 15%, u odnosu na prošlu godinu, što je trend koji očekuju i do kraja godine.

Voda se u Mionici kod Valjeva crpi sa dubine od 200 metara, zbog čega nema potrebe za dodatnom filtracijom ili podvrgavanjem hemijskim procesima. Flašira se, kažu u kompaniji Mioni, savremenom nemačkom tehnologijom za flaširanje vode u plastičnoj i staklenoj ambalaži na samom izvoru, kako ništa od njenih dragocenih svojstava ne bi bilo izgubljeno.

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *