„Žuti“ i „crni“ sok stižu na domaće tržište – Fabrika vode Mioni počela proizvodnju gaziranih pića

Fabrika vode Mioni proširila je nedavno proizvodni program proizvodnjom gaziranih pića upečatljivog naziva – Crni sok i Žuti sok. Kako u toj kompaniji kažu za portal eKapija, za ovakvo brendiranje svojih novih proizvoda odlučili su se jer su želeli da budu različiti, dugačiji po dizajnu i kvalitetu od konkurencije.

– U narodu tradicionalno poznat „crni“ i „žuti“ sok, sa etiketom na ćirilici, biće nešto što ove proizvode izdvaja na tržištu – kaže direktor fabrike Saša Mićić.

Kompanija iz Mionice kod Valjeva je, inače, u liniju za proizvodnju i punjenje gaziranih voda i pića investirala 1,7 mil EUR, pa kapacitet proizvodnje sada iznosi više od 50 miliona boca na godišnjem nivou. Od tog ukupnog kapaciteta, oko deset miliona boca biće „crni“ i „žuti“ sok, koji bi trebalo da bude cenovno konkurentan, sa previđenom cenom od 90 dinara za flašu od dva litra.

U ovoj kompaniji u vlasništvu Delta holdinga kažu da je trenutna situacija na tržištu gaziranih sokova u Srbiji stabilna sa blagom tendencijom rasta. Dodaju i da, iako postoji dominantan lider, „veliki deo tržišta ostaje kao potencijal“.

Ova kompanija, koja u 2017. obeležava 10 godina postojanja, očekuje da bi u naredne tri godine mogla da dostigne i 10% do 15% domaćeg tržišta gaziranih sokova.

Srbiju će „žuti“ i „crni“ sok u početku osvajati kroz maloprodaju, dok će se nakon toga fokusirati i na HORECA (hoteli, restorani, kafići) kanal. Kada je reč o izvozu, on zasad nije u planu, ali u Fabrici vode Mioni potencijal vide, zbog ćiriličnog pisma, u plasmanu proizvoda u Republiku Srpsku, Makedoniju i Crnu Goru.

Kada je proizvodnja i prodaja vode u pitanju, glavni adut Fabrike vode Mioni, Aqua Gala trenutno drži oko 3% domaćeg tržišta dok je plan da se taj udeo poveća na 10%.

– Tržište vode u Srbiji raste. Ljudi sve više vode računa o zdravlju i okreću se flaširanoj vodi kao dominantnom napitku. Naša voda sadrži mineral SiO2 (silica) poznat kao mineral lepote, koji blagotvorno utiče na ćelije kolagena tj. kožu, kosu i nokte – kažu u kompaniji Mioni.

Aqua Gala se od ove godine proizvodi u novoj ambalaži sa motivima cveta narcisa, po kome je obližnja planina Maljen poznata. Takođe, u prodaji će se naći i manje flaše vode specijalno osmišljene za decu, koje će na ambalaži imati motive životinja koje se mogu naći u valjevskom kraju, poput ježa i zeca.

Inače, u Fabrici vode Mioni je trenutno zaposleno 39 ljudi, a tim je, kažu, nedavno proširen za još 5 radnika. Plan kompanije je da za dve-tri godine broj zaposlenih poveća na 100, a na nova zapošljavanja uticaće i buduće investicije.

– Cilj nam je da naredne godine proizvodimo sokove i u staklenoj ambalaži, pa ćemo u tu liniju uložiti 300.000 EUR – objašnjava Mićić i dodaje da fabrika vode beleži rast u volumenima od oko 15%, u odnosu na prošlu godinu, što je trend koji očekuju i do kraja godine.

Voda se u Mionici kod Valjeva crpi sa dubine od 200 metara, zbog čega nema potrebe za dodatnom filtracijom ili podvrgavanjem hemijskim procesima. Flašira se, kažu u kompaniji Mioni, savremenom nemačkom tehnologijom za flaširanje vode u plastičnoj i staklenoj ambalaži na samom izvoru, kako ništa od njenih dragocenih svojstava ne bi bilo izgubljeno.