Zvornička „Obuća“ otvara fabriku u Malom Zvorniku – Posao za 150 radnika, cipele namenjene izvozu u Italiju, Francusku, Rusiju i Kinu

| Izvor: Lozničke novost

Ilustracija Fabrika „Obuća“ iz Zvornika uskoro otvara pogon u u susednoj opštini Mali Zvornik, u mestu Brasina. Na početku biti zaposleno 150 radnika.
Kompletna proizvodnja sada, iz Zvornika, ide na tržište Italije i Francuske, a cipele koje tamo koštaju od 199 do 299 EUR, u Zvorniku se mogu kupiti za najviše 59 konvertibilnih maraka (oko 30 EUR).
Vlasnik zvorničke fabrike, Vladimir Mijatović, 2003. godine kupio je iz stečaja preduzeće „Standard“ i sa 40 radnika počeo da proizvodi obuću za poznate kupce u Italiji i Francuskoj. Danas imaju 450 zaposlenih, a pored modne obuće, proizvode i HTZ opremu.

– Proizvodimo obuću od prirodnih materijala, đonovi su od gume i kaučuka, a gornji deo je kompletno urađen od kože. Pritom je i lepak koji koristimo organskog porekla, potpuno bezopasan za životnu sredinu, a nemamo problema ni sa isparenjima u pogonu niti sa odlaganjem ambalaže. Materijal je najvećim delom iz Italije i Francuske, a nešto nabavljamo i u Rumi i Visokom – objašnjava Vladimir Mijatović.

Na pitanje kako je moguće da su najskuplje letnje cipele u fabričkoj prodavnici samo 59 konvertibilnih maraka(30 EUR), a po kvalitetu i po dizajnu prevazilaze mnoge slične i nekoliko puta skuplje u redovnim trgovinama, kaže da je to jedna od onih odluka koje proizilaze iz svesti o društvenoj odgovornosti.

– Te cipele izlaze iz naše fabrike sa već odštampanim cenama na kutijama od 199 do 299 EUR, ali to mogu lako da plate kupci u Italiji i Francuskoj, dok je kod nas niska kupovna moć stanovništva. Obuća u našoj prodavnici je istog kvaliteta kao i ona koja ide u izvoz, ali je napravljena od preostalog materijala i mi samo naplatimo svoj rad.

„Obuća“ će uskoro otvoriti i pogon u Brasini. U šali kaže da ako se samo malo promeni naglasak i pomeri na poslednji slog, Brasina može da zvuči i kao italijansko mesto, a pošto će obuća i iz tog pogona takođe ići u izvoz, veruje da će mnogi kupci biti zavedeni i imenom i dizajnom.

– U Brasini ćemo za početak zaposliti 150 radnika i imamo u planu da, koristeći trgovinske olakšice Srbije sa Rusijom i Kinom, proširimo tržište. Naša obuća se već prodaje na ruskom tržištu, ali preko Italije. Kada mi budemo direktni izvoznici, biće jeftinija čak za 25% – otkriva Mijatović deo dugoročnih poslovnih planova.